Predsjedništvo HDZ-a jednoglasno za prevlast MOL-a u Ini

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Bivši premijer i predsjednik HDZ-a Ivo Sanader prigovorio je u cetvrtak istinitosti svjedocenja svog bivšeg zamjenika, Damira Polanceca, posebno u dijelu u kojem je opisivao nacin donošenja odluke o promjeni medudionicarskog sporazuma izmedu Vlade i madarskog MOL-a o Ini.

Polancec je kazao da je promjene medudionickog ugovora kojim je MOL dobio prevlast u hrvatskoj naftnoj kompaniji jednoglasno prihvatilo predsjedništvo HDZ-a, nakon cega je odluku o potpisivanju izmjena ugovora donijela Vlada.

Po Polancecovim rijecima, na Vladinom je užem kabinetu kao medijator izmedu Polanceca i ministra financija Ivana Šukera sudjelovala i sadašnja predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor. Osim što ju je u posao oko Ine doveo kao medijatora, Sanader ju je, tvrdi Polancec, natjerao i na prodaju sedam posto dionica Ine iz Fonda hrvatskih branitelja.

Prigovarajuci istinitosti Polancecova iskaza Sanader je rekao da to nije bilo moguce jer je fond bio samostalno tijelo koje je odluke donosilo neovisno o Vladi.

Iako je u svjedocenju neizravno potvrdio da je predsjedništvo HDZ-a uvijek slušalo mišljenje predsjednika stranke, Polancec je ipak zakljucio da su izmjenama ugovora o Ini, posebno novim upravljanjem, bili zašticeni svi strateški interesi Hrvatske.

Prije nego što se pristupilo promjenama medudionickog ugovora, kazao je, Ina je poslovala s gubicima od gotovo milijardu kuna, a zbog nedostatka novca i nepovoljnih sklopljenih ugovora prijetio joj je i stecaj. No, iako ta cinjenica nije utjecala na pocetak pregovora s madarskim strateškim partnerom koji je s vremenom stekao najveci paket dionica, utjecala je na njihov kraj.

Na pitanje Sanaderove obrane je li vodeci posao oko Ine postupao po svom uvjerenju ili ih je prezentirao dobrima pod pritiskom bivšeg premijera, Polancec je kazao da je bilo situacija u kojima se protivio Sanaderovim zakljuccima, ali je u ovom slucaju postupao iz uvjerenja.

Osim o prepuštanju upravljackih prava u Ini madarskom MOL-u, Polancec je svjedocio i o izdvajanju nerentabilnog plinskog poslovanja. Kazao je da je Sanader posljednji put na razgovoru o toj temi sudjelovao nakon što je otišao s premijerske dužnosti, kada ga je predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor zamolila da porazgovara sa Šukerom, Polancecom i predsjednikom uprave MOL-a Zsoltom Hernadijem.

- Sanader je tada dao uvod u sastanak, zamolio da se nade rješenje i otišao sa sastanka. Bio je to zadnji sastanak na tu temu na kojem je bio Sanader, a price o drugim sastancima su cista nebuloza, kazao je Polancec dodajuci da mu je kasnije i Kosor potvrdila da je inicirala taj sastanak.

USKOK Sanadera tereti da je od celnika MOL-a Hernadija primio 10 milijuna eura mita da bi Madarima prepustio upravljacka prava u Ini iz koje je pritom trebalo izdvojiti nerentabilno plinsko poslovanje.

O tome bi na nastavku sudenja u petak trebao svjedociti bivši ministar Šuker, a najavljeno je i svjedocenje bivšeg direktora Hypo banke Wolfganga Kultetera. Zbog mogucnosti da se on ne pojavi na zagrebackom Županijskom sudu, obrana je zatražila da se procita zapisnik njegovog ranijeg ispitivanja.

Sanaderu se, osim za uzimanje mita od celnika MOL-a, u objedinjenom postupku sudi i za ratno profiterstvo, to jest uzimanje provizije od austrijske Hypo banke za kredit koji je Hrvatska 1995. u vrijeme ratne opasnosti podigla za kupnju diplomatskih predstavništava.


Podijeli: Facebook Twiter