Predsjedništvo BiH traži brzu istragu o napadu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine i Vijeće ministara BiH u utorak su pozvali sve nadležne policijske agencije i pravosudna tijela u toj zemlji da u međusobnoj suradnji i koordinaciji hitno provedu temeljitu istragu kako bi se rasvijetlile sve okolnosti napada na policijsku postaju u Zvorniku.

U pisanoj izjavi Predsjedništva BiH, dostavljenoj medijima, ističe se kako je posebice važno utvrditi motive napada kao i eventualnu povezanost drugih osoba ili suučesnika u napadu. "Predsjedništvo BiH je na stajalištu da ovakvi napadi predstavljaju prijetnju po sigurnost, ustavni poredak i međunarodni položaj Bosne i Hercegovine i njenih građana", stoji u izjavi u kojoj se također traži da policija i pravosuđe "najoštrije sankcioniraju" sve osobe koje zagovaraju ili pripremaju terorizam. O stanju u zemlji nakon terorističkog napada u Zvorniku, u kojemu je ubijen jedan policajac a dvojica ranjena, na izvanrednoj je sjednici raspravljalo i Vijeće ministara BiH.

"BiH je sposobna obračunati se s ovakvim aktima", kazao je novinarima nakon te sjednice predsjedatelj Vijeća ministara Denis Zvizdić. On je kazao kako je Ministarstvo sigurnosti dobilo zadaću u roku od sedam dana pripremiti operativni plan suočavanja s trenutačnom krizom kao i da će biti značajno ubrzana izrada strategije za borbu protiv terorizma.

"Naš je zahtjev okrupnjavati obavještajne i policijske kapacitete i agencije, a ne ih usitnjavati, kako se to moglo čuti", kazao je Zvizdić očito aludirajući na kritike predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika na račun sigurnosnih agencija koje djeluju na državnoj razini. Dodik je čak najavio kako će RS uspostaviti svoje zasebne obavještajne kapacitete, no predsjedatelj Vijeća ministara u utorak je najavio kako će se poduzeti mjere da se ojača državna Obavještajno-sigurnosna agencija (OSA). Ta će agencija, kakao je najavio Zvizdić, dobiti povećanje proračuna za oko milijun i pol eura, Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) trebala bi dobiti godišnji proračun veći za dva milijuna eura, a Tužiteljstvo BiH dodatnih milijun eura. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter