Predsjednik Vijeca izbjegao smjenjivanje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predsjednik Opcinskog vijeca Silvan Juran (IDS) pobijedio je u igri živaca na nastavku 18. sjednice Vijeca izbjegavši smjenjivanje koje mu je spremala oporba na celu s nositeljem nezavisne liste Brankom Ružicem.

Klub nezavisnih i vijecnika IDS-a, koji, uz Ružica, cine Fabricio Lukež (HSLS-ovac na listi IDS-a), Verdilio Karlic (nezavisni na listi IDS-a) i Neven Benazic (NL Kristine ?urovic) te Božena Sucic Juricic iz Akcije mladih, bombardirali su kritikama Jurana, nacelnika Ivana Frankovica (IDS) te vladajuce u Vijecu, ali u konacnici nisu mogli izglasati zakljucke s konzekvencama jer im je za to nedostajao jedan glas.

Naime, ?ani Celic iz oporbene Akcije mladih, primljen u Vijece na prethodnom sastanku 23. studenog umjesto Doris Floricic, po svemu sudeci nije htio biti jezicac na vagi koji ce omoguciti promjene u Vijecu, pa je za kljucnih glasovanja ostajao suzdržan. Ucinio je to i pri dizanju ruku za rebalans proracuna, pa je time ipak donio znacajan bod oporbi, koja se rebalansu protivila zbog navodnih nepravilnosti u radu Vijeca, odnosno zbog svih prije iznesenih kritika.

Prvoj raspravi prethodilo je sat i pol prepucavanja treba li raspravljati, kao što je to predlagala oporba, ili tocke o radu opcinskih dužnosnika i Vijeca treba odgoditi za sljedecu sjednicu, za što se zalagao Juran. Naime, oporba je 2. prosinca podnijela popis zamjerki, što je predsjednik Vijeca od njih zahtijevao 23. studenoga, ali taj jedan list Juran je ocijenio nedovoljnim smatrajuci da navode treba razraditi te da ih trebaju potpisati svi podnosioci, a ne samo dvojica. Oporbenjaci su, kao i prethodni put, tvrdili da se obrazloženja mogu dati usmeno.

Pri pokušaju tumacenja poslovnika i statuta pokazalo se da ti dokumenti imaju neprocišcene tekstove, odnosno da datiraju iz 2005. i 2006., a u meduvremenu su u njih upisivane zakonske promjene. Oporbi je to pokazatelj nefunkcioniranja Opcine, odnosno nerada onih o kojima treba raspravljati.

Juran je djelomicno popustio tako što je, uz napomenu da to ipak ne smatra ispravnim, pristao da se o svakoj tocki glasa hoce li se o njoj raspravljati. Najprije se glasovalo o odbacivanju rasprave o radu procelnika, što nije prošlo jer je ishod bio pet za, pet protiv i jedan suzdržan.

O radu procelnika se ipak nije raspravljalo jer nije bio prisutan, ali su, ocigledno, predsjednik Vijeca i vladajuci shvatili da ce i ubuduce ishod glasovanja biti neriješen, pa su u nastavku dizali ruke za rasprave. (R. SELAN)

 


Podijeli: Facebook Twiter