Predsjednik parlamenta pozvao Janšu na ostavku

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predsjednik slovenskog parlamenta Gregor Virant pozvao je premijera Janeza Janšu da podnese ostavku, čime je produbljena slovenska politička kriza nastala izvješćem po kojem su dvojica najistaknutijih političara u državi, premijer i vođa oporbe Zoran Janković, kršila protukorupcijski zakon.

Predsjednik parlamenta Gregor Virant izjavio je nakon sastanka vodstva Građanske liste (GL), stranke kojoj je na čelu i koja osigurava parlamentarnu većinu Janšinoj petostranačkoj konzervativnoj koaliciji, da ta stranka premijeru Janši zbog korupcijske afere daje deset dana da se povuče s mjesta predsjednika vlade i tako osigura nastavak djelovanja sadašnje vlade s novim premijerom kojega bi po mišljenju Viranta trebala predložiti Slovenska demokratska stranka (SDS).

Ukoliko se Janša na taj potez ne odluči, pozivaju ga da u parlament uputi zahtjev za glasovanju o povjerenju vladi, a u tom bi slučaju GL glasovala protiv njega i njegove vlade.

Mišljenje da bi Janša trebao odstupiti i tako omogućiti lakši rasplet krize već su načelno iznijele i druge stranke u koaliciji, no premijera je podržala stranka kojoj je na čelu.

Slovenski mediji ocjenjuju da bi politička previranja koja mogu dovesti i do raspisivanja prijevremenih izbora kao krajnjeg izlaza. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter