Predsjednik Mesic otvara Tuberfest

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sve je spremno za 16. Tuberfest, jesenji sajam tartufa i poljoprivrednih proizvoda koji ce trajati od 4.do 25. listopada i za razliku od prethodnih godina održavati se samo nedjeljom. U Livadama – centru svijeta tartufa ove nedjelje ocekuju predsjednika Stjepana Mesica koji ce u 12:30 sati otvoriti jesenju manifestaciju u dolini Mirne.

- U proteklih šesnaest godina sadržajima Tuberfesta doprinijeli smo valorizaciji prirodnih resursa, razvoju oprtaljskog podrucja te potaknuli poduzetnicke inicijative, rekao je nacelnik Oprtlja Aleksander Krt na današnjoj konferenciji za novinare. Livade su postale središte jesenjeg sajma tartufa i poljoprivrednih proizvoda, te se stoga sve više ulaže u uredenje mjesta. Na pitanje novinara što se cini na uvodenju veceg reda u Motovunskoj šumi, Krt je uzvratio kako je zakonska regulativa manjkava te je nitko ne provodi. Treba stoga precizno regulirati nacin traženja tartufa te zaštititi njegova staništa.

Tuberfest pocinje u nedjelju u 11 sati sajmom poljoprivrednih proizvoda na kojem ce se predstaviti 25 izlagaca. U 12:30 sati otvara se sajam istarskog bijelog tartufa. Skupocjenu gljivu izložit ce sedam izlagaca. Slijedi izbor najljepših primjeraka podzemne gljive te pokazno traženje tartufa, Vec se tradicionalno organiziraju popratni zabavni sadržaji. U pripremi tartufa okušat ce se i poznate osobe.

Uz standardne sajamske sadržaje, 11. listopada u Livadama ce se održati izvlacenje nagradne igre Glasa Istre, 18. listopada izložba kolaca, a 25. listopada ocjenjivanje i degustacija mladih vina. Jesenju manifestaciju organizira Turisticka zajednica pod pokroviteljstvom Opcine Oprtalj.

Giancarlo Zigante koji je zahvaljujuci pronalasku najveceg tartufa na svijetu prije deset godina uvršten u Guinnessovu knjigu rekorda, najavio je kako ce u vlastitoj režiji, od 25. listopada do 15. studenog nastaviti sajamske sadržaje, vikend izložbama tartufa. - Tartuf je upravo u studenom najkvalitetniji pa bi bila šteta da Livade u tom razdoblju ostanu bez sajamskih sadržaja, izjavio je Zigante. Rekao je takoder kako ocekuje dobru sezonu tartufa. Maloprodajna cijena kilograma prve klase tartufa trenutno iznosi oko dvije i pol tisuce eura.


Podijeli: Facebook Twiter