Predsjednik Josipović sudjelovao u "Zelenoj čistki"

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predsjednik Republike Ivo Josipović pridružio se danas akciji "Zelena čistka" u čišćenju divljih odlagališta otpada u okolici kamenoloma Bizek u parku prirode Medvednica, ističući iznimnu važnost brige o okolišu te upozoravajući koliko je skupo i štetno bacati otpad u prirodu.
 
Predsjednik je čistio zajedno s načelnikom Glavnog stožera Oružanih snaga RH generalom pukovnikom Dragom Lovrićem. "Tu sam da simboličnom gestom pomognem ljudima koji su ovdje aktivisti, koji svoj rad i vrijeme troše zato da bi nam svima okoliš bio zdraviji i bolji", izjavio je Josipović novinarima.
 
Naglasio je kako su ovakve akcije u prvom redu simboličke naravi i ne mogu zamijeniti trajnu, kvalitetnu politiku zbrinjavanja otpada.
 
General Lovrić istaknuo je da Oružane snage već treću godinu sudjeluju u akciji "Zelena čistka". "Mi kao pripadnici Oružanih snaga, koji se često nalazimo u prirodi, posebno smo zainteresirani da priroda bude izuzetno čista i održavana", istaknuo je Lovrić i dodao da su u prošloj godini izvezli 10.000 metara kubnih smeća.
 
Rekao je da su već jučer počeli s akcijom u Vinkovcima, a danas uz "Zelenu čistu" čiste i u Ogulinu, Osijeku, Požegi i Karlovcu te na Paklenici. U tim akcijama sudjeluju sve tri grane Oružanih snaga, pa i uz pomoć helikoptera i ronitelja.
 
Koordinatorica "Zelene čistke" za grad Zagreb Maja Knepr Šegina istaknula je da je "Zelene čistka" u svijetu organizirana da traje jedan dan i više je edukativnog tipa upravo zbog toga da se pokaže koliko se u tih nekoliko sati može prikupiti otpada. "Onda kada razmislite u tom kratkom vremenu tolike količine otpada se prikupe, prošle godine oko 4.000 tona na području Hrvatske, koliko ga zapravo još ima", rekla je.
 
Istaknula je da su lani u akciji "Zelene čistka" u jednom danu sa 45.000 do 50.000 volontera sakupili oko 4.000 tona otpada na području Hrvatske. Danas se otpad čisti na jako puno lokacija, ne znaju točan broj, a da će organizirati akciju prijavilo se više od 111 općina i gradova, a neki gradovi su se organizirali putem volontera koordinatora. Rekla je da se nadaju da će i u ovogodišnjoj "Zelenoj čistki" sudjelovati oko 50.000 volontera, te da se uključilo više od 250 škola. U Zagrebu se otpad čisti na osam lokacija, sudjeluju gotovo sve škole, te oko 250 volontera i udruga, rekla je.
 
Ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović pridružio se gradonačelniku Hvara Rinu Budroviću u akciji "Zelena čistka", no obilna kiša omela je planove pa je akcija odgođena za 9. svibnja, kada će se spojiti "Zelena" i "Plava čistka".
 
"Akcije poput 'Zelene čistke' su prilika da istaknemo koliko je važno brinuti o zaštiti okoliša, reciklirati i zbrinjavati otpad na odgovarajući način", izjavio je ministar za Hrvatski radio. (Hina) 
 
 
 

Podijeli: Facebook Twiter