Predsjednik Josipović razočarao Zelenu koaliciju

Ilustracija (Arhiva/M. MIJOŠEK)
Ilustracija (Arhiva/M. MIJOŠEK)

Predstavnici Zelene koalicije na čelu s koordinatorom Damirom Pavlekom posjetili su jučer Predsjednika RH Ivu Josipovića u njegovom Uredu i predali mu zahtjev za poduzimanje odgovarajućih mjera protiv svih institucija vlasti i odgovornih osoba koje su, smatraju oni, unatoč javnim upozorenjima, postupale i postupaju protuzakonito tijekom izdavanja dokumentacije za izgradnju TE Plomin 3 na ugljen umjesto na plin.

Isti zahtjev podnijet je i ostalim nadležnim institucijama, ukupno na osamnaest adresa. Zelena koalicija odlučila se na ovaj potez jer nakon interdisciplinarnog stola pod nazivom "Istina o Plominu" održanog 10. listopada i javnog okupljanja na Markovom trgu ispred zgrade Vlade 26. listopada, kojoj je zahtjev upućen javno, još uvijek nije dobila informaciju o odgovarajućem postupanju institucija vlasti.

Predsjednika su obavijestili o svemu navedenom i zamolili ga da poduzme odgovarajuće mjere kako bi termoelektrana bila sagrađena na plin, ali on, po svemu sudeći, nije opravdao njihova očekivanja.

- Znakovito je to što je Predsjednik rekao da je odluka već donesena i da te protuzakonitosti koji smo naveli nisu nešto što Vlada ne bi mogla riješiti u tjedan dana te da bismo mi kao ekolozi trebali ponuditi nešto iz čega bi bilo razvidno da je plin prihvatljiviji od ugljena. To što smo mu rekli da je termoelektrana na plin ekonomski, ekološki i zdravstveno prihvatljivija izgleda da nije  naišlo na odjek, rekao nam je danas u telefonskom razgovoru Damir Pavlek.

Zelenu koaliciju čine Zeleni zajedno iz Zagreba, Zeleni Hrvatske iz Osijeka, Agenda mladih demokrata iz Zagreba, Zeleni Savez iz Pule i Zelena alternativa - stranka potrošača iz Rijeke. (R. SELAN)


Podijeli: Facebook Twiter