Predsjednik Josipović oduzima Sanaderu odlikovanja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović donio je odluku kojom se bivšem predsjedniku Vlade Ivi Sanaderu, zbog postupanja protivno pravnom poretku i moralnim zasadama u Republici Hrvatskoj, oduzimaju dodijeljena odlikovanja.

Tu je odluku predsjednik Josipović donio temeljem članka 36. Zakona o odlikovanjima i priznanjima Republike Hrvatske, koja će obrazložena biti objavljena u Narodnim novinama, priopćeno je danas iz Ureda predsjednika. 

Predsjednik Republike Hrvatske može na prijedlog Državnoga povjereništva za odlikovanja i priznanja RH ili po vlastitoj odluci donijeti odluku o oduzimanju odlikovanja i priznanja ako nositelj odlikovanja ili priznanja postupa protivno pravnom poretku ili  moralnim zasadama u Republici Hrvatskoj.

Zakon propisuje da se odlikovanja ne smiju nositi i isticati na način i u prigodama u kojima bi se vrijeđali ugled i dostojanstvo Republike Hrvatske, ili koji bi bili suprotni svrsi dodjele odlikovanja. 

Oduzeto odlikovanje ili priznanje vraća se Uredu predsjednika Republike.  

Ivo Sanader, koji je pravomoćno osuđen u slučaju Ina-MOL, kao hrvatski predsjednik Vlade, dobio je i drugo po značenju hrvatsko odlikovanje - Velered kraljice Jelene s lentom i Danicom, koje mu za izniman doprinos razvitku odnosa Republike Hrvatske i hrvatskog naroda s drugim državama i narodima u lipnju 2008., na prijedlog Hrvatskog sabora, dodijelio tadašnji hrvatski predsjednik Stjepan Mesić. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter