Predsjednik ISDF-a: Pulski proračun nerealan

Frane Milat, predsjesnuik ISDF-a (M. MIJOŠEK)
Frane Milat, predsjesnuik ISDF-a (M. MIJOŠEK)

Frane Milat, predsjednik Istarskog socijaldemokratskog foruma, na konferenciji za novinare rezimirao je pojedine stavke gradskog proračuna za 2013. godinu koje su, po njegovom mišljenju, nerealne i zbog kojih je upitna njegova provedba.

- Od poreza na dohodak ukupno je predviđeno prihodovati 2,7 milijuna kuna više nego ove godine što je daleko od realnog i mogućeg. Godine 2009. prihod je iznosio 151 milijun kuna, potom je 2012. pao na 132, a 2011. na 122 milijuna, sada čekamo završni račun za 2012. ali sam uvjeren da će iznos biti daleko ispod planiranih 140 milijuna kuna. Nakon svega, oni u 2013. očekuju prihodovati 142,5 milijuna kuna, od čeka prihod od poreza na dohodak čini 124 milijuna kuna. Ne protivim se takvom planiranju, ali mislim da je izuzeto nerealan, ustvrdio je Milat.

Osvrnuo se potom i na prihode od prodaje zemljišta, stanova i poslovnih prostora od čega u Gradu očekuju 60 milijuna kuna.

- Gdje su ti investitori bili ove godine? Ni to nije realno očekivati. Nadalje, predviđaju i veće rashode za zaposlene s 80 milijuna u 2012. na 84 milijuna u 2013., što je za četiri milijuna previše, smatra Milat.

Nadovezao se i na dio izdvajanja za kulturu od 24 milijuna kuna, a najveći dio, čak 85 posto ide na četiri ustanove, INK, Gradsku knjižnicu, Pula Film Festival i SAKUD, dok su svi ostali djelatnici koji stvaraju kulturne programe ostali s "mrvicama". Osvrnuo se i na gradonačelnikovu izjavu o ostvarenom u ovoj godini te je, smatra, u isti koš s komunalnim projektima i vrtićem neopravdano stavio i upitne projekte festivala Outlook i hokeja u Areni.

- Nisam protiv tih manifestacija, ali mislim da su koristi od njih najmanje osjetili građani Pule i smatram da bi ubuduće od takvim događaja trebalo više dobiti. Da se Outlooku naplatilo 10 tisuća, umjesto 1.900 isto bi se održao, a za hokej u Areni Grad je dao previše za ono što je dobio, ustvrdio je Milat. (S. Z. T.)


Podijeli: Facebook Twiter