Predsjednik ipak bez povlaštene mirovine

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predsjednik Republike, po svemu sudeci, ipak nece biti jedini državni dužnosnik kojemu ce ostati pravo na povlaštenu mirovinu. Kako doznajemo iz izvora bliskih Banskim dvorima, Vlada ce predložiti izmjene Zakona o pravima i obvezama državnih dužnosnika na nacin da ce se šefu države mirovina obracunavati po opcim propisima.

Ipak, predsjednik ce biti u povoljnijem položaju od zastupnika i ministara koji su izjednaceni s gradanima jer ce u mirovinu moci ici odmah po prestanku mandata, bez obzira na to koliko u tom trenutku bude imao godina ili radnog staža. Ta povlastica osigurat ce mu ranije umirovljenje, ali ce mu istovremeno, zbog manje godina staža, znaciti i nižu mirovinu nego što bi je imao da radi do 65. godine.

Ako Sabor usvoji spomenuto rješenje za mirovinu predsjednika, onda ce ona biti ogranicena na maksimalan iznos od oko 8.800 kuna, kao i ostale radnicke mirovine, i to samo ako predsjednik sakupi 40 godina staža i navrši 65 godina.

Dvosmislene izjave

Prema sadašnjem zakonskom rješenju, predsjednik po isteku mandata ima pravo na mirovinu koja iznosi 90 posto predsjednicke place, s tim da se tako dobiveni iznos umanjuje za 20 posto te još dva puta za dodatnih deset posto, u skladu s uvedenim mjerama štednje.

No, i uz to umanjenje predsjednicka bi mirovina iznosila oko 14 tisuca kuna, a zakon dopušta da dužnosnicka mirovina bude i do 17 tisuca kuna.

Premda su proteklih dana iz Vlade stizale poruke da Kukuriku koalicija nije u izbornoj kampanji obecala ukidanje povlaštene predsjednicke mirovine, na taj su se potez ocito odlucili nakon burnih reakcija javnosti i oporbe na cinjenicu da bi od svih državnih dužnosnika samo predsjednik zadržao privilegiranu mirovinu.

U Vladi su ocekivali odredenu pomoc predsjednika Ive Josipovica, racunajuci da bi on, buduci da se ranije zalagao za ukidanje povlaštenih dužnosnickih mirovina, i sam mogao inicirati izjednacavanje uvjeta umirovljenja predsjednika i zastupnika, odnosno hrvatskih gradana.

Medutim, to je izostalo jer je Josipovic davao dvosmislene izjave u kojima je tek tvrdio da on s Pantovcaka nece u mirovinu, nego da se vraca na Sveucilište. U svojim istupima ponavljao je i da je mirovinski sustav u nadležnosti Sabora, koji ce "donijeti najpravednije rješenje".

Unatoc signalima iz Banskih dvora da ce i predsjedniku Republike uskratiti pravo na povlaštenu mirovinu, Hrvatski laburisti na današnjoj ce konferenciji za novinare objaviti da su u saborsku proceduru poslali zakonski prijedlog kojim se ukida predsjednicka mirovina.

Ogranicavanje privilegija

- Možda na koncu i odustanemo ako Vlada predloži kvalitetno rješenje. Moramo ga prvo vidjeti, ali zasad mi se ne cini prihvatljivim da bivši predsjednik može ici u mirovinu i s, primjerice, svega pet godina radnog staža, rekao nam je predsjednik laburista Dragutin Lesar.

No, mirovina ni izdaleka nije jedina povlastica bivšeg predsjednika. Stjepan Mesic, osim predsjednicke mirovine koja ce mu ostati bez obzira na moguce zakonske izmjene, na raspolaganju ima i službeni auto, vozaca, tjelohranitelja i ured s dva zaposlenika. Sve se to podmiruje iz državnog proracuna.

Buduci da je Josipovic najavio da ce se po prestanku obnašanja predsjednicke dužnosti vratiti na Pravni fakultet u Zagrebu, to znaci da bi na posao mogao dolaziti službenim autom, u pratnji tjelohranitelja, a istodobno bi imao i ured s dva administrativca.

- Bila bi to zaista cudna kombinacija, smatra Lesar, ali ne otkriva sprema li se možda predložiti i preinake Zakona o posebnim pravima predsjednika po prestanku obnašanja dužnosti. Medutim, kako neslužbeno doznajemo, u Vladi ozbiljno razmatraju da sve ove privilegije bivših predsjednika ogranice na pet godina, po uzoru na susjednu Sloveniju. (Dražen CIGLENECKI, Jagoda MARIC/Novi list)

Premijer uštedio tek pet tisuca eura

Predsjednik Vlade primat ce, sudeci po objavljenoj imovinskoj kartici, oko 20.570 kuna mjesecne neto place. Od tog iznosa morat ce vracati kredit za stan od 127 kvadratnih metara u Zagrebu, koji je kupio prije tri godine. Suvlasnica tog stana, vrijednog oko 254 tisuce eura, je i njegova supruga, a zajedno imaju u vlasništvu još jedan, nešto veci stan u glavnom gradu (130 kvadrata, vrijednog oko 260 tisuca eura).

Milanovic je vlasnik volkswagena passata starog sedam godina, ciju je vrijednost prijavio na 20 tisuca eura.

Za razliku od nekih svojih ministara, premijerova štedna knjižica nije odebljala - na racunu ima pet tisuca eura. (J. K./Novi list)


Podijeli: Facebook Twiter