Predsjednik dao ostavku zbog pobune

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Maldivski predsjednik Mohamed Našid u utorak je podnio ostavku, nakon tjedana prosvjeda i pobune policije koja je ranije zauzela zgradu državne televizije.

"U trenutacnoj situaciji je bolje da dam ostavku. Ne želim voditi zemlju celicnom rukom, ne želim upotrebljavati silu. Dajem ostavku", rekao je Našid u izjavi koju je izravno prenosila televizija. Predsjednicke ovlasti Našid je prenio na potpredsjednika Vahida Hasana Manika.

Maldive nekoliko tjedana potresaju napetosti i prosvjedi, otkako je Našid naredio vojsci da uhiti jednog od najpoznatijih sudaca u zemlji kojega je optužio da se nalazi na platnoj listi bivšeg maldivskog predsjednika Mamuna Abdula Gajuma. To je uhicenje izazvalo ustavnu krizu i žestoke prosvjede oporbe. Dio policije nije htio poslušati naredbu da silom prekine oporbene prosvjede u zemlji i prešao na je njihovu stranu.

U cetvrtak bi na Maldive trebalo stici izaslanstvo Ujedinjenih naroda koje ce voditi zamjenik glavnog tajnika Oscar Fernandez-Taranco, radi pregovora o izlasku iz politicke krize.

Mohamed Našid pobijedio je na predsjednickim izborima 2008. i vratio demokraciju u zemlju nakon tridestogodišnje autoritarne vladavine Gajuma. Netrpeljivosti izmedu njihov dvojice i dvaju politickih tabora obnovljene su uoci predsjednickih izbora koji ce se održati kasnije ove godine.



Mohamed Našid je nekoliko puta bio u zatvoru dok je bio u oporbi. Stupio je na vlast 2008. na petogodišnji mandat. On je prvi demokratski izabran predsjednik na tom arhipelagu od 1200 otoka u Indijskom oceanu. No, njegova je vlada redovno optuživana za korupciju i loše financijsko upravljanje.

Maldivi su otocna skupina, jugozapadno od Indije, svjetski poznata turisticka destinacija, s 400 tisuca vecinom muslimanskog stanovništva. Brojnim turistima, kojih na Maldive godišnje dode oko 900 tisuca, uglavnom zbog prekrasnih plaža i mora boje akvamarina, politicka previranja u zemlji uglavnom su nevidljiva. (Hina/AFP)


Podijeli: Facebook Twiter