Predsjednicki susret završili uz istarsku kuhinju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Istarska kuhinja, ali i istarski kuhari, ocito su toliko poznati i dobri da ih je za svecanu veceru na Pantovcaku za srpskog predsjednika Borisa Tadica angažirao njegov hrvatski kolega Ivo Josipovic. Za Tadicev službeni posjet Zagrebu bila je predvidena vecera za šezdesetak uzvanika koju su pripremali restorani Miramare iz Pomera, odnosno Miro i Željka Vodopija, te poznati kvarnerski restoran Le Mandrac iz Voloskog i njegov još poznatiji kuhar Deniz Zembo.

Glavni organizator vecere, odnosno menija, bio je ?orde Stošic, koji vec ima iskustva u pripremi ovakvih vecera. Naime, ljetos je organizirao rucak na Brijunima za hrvatskog predsjednika i veleposlanike iz 120 zemalja sa suprugama, a slican je rucak godinu ranije pripremao za tadašnjeg predsjednika Stjepana Mesica i njegove uzvanike. Stošic je kazao da je meni pod nazivom "Blago Istre" baziran na ribljim specijalitetima i istarskim vinima.

Kao uvod u veceru gostima se poslužio takozvani pjenušac iz mora. Uslijedilo je hladno predjelo koje su cinile odgorcene masline buže u vrhunskom maslinovom ulju, okruglice od bakalara s tartufima i pate od dimljene orade na prepecenom kruhu uz Pilatovu malvaziju.



Bez obzira na to što vecinu menija cini riba, kada se predstavlja istarska kuhinja, nezaobilazni su tartufi tako da su za toplo predjelo posluženi pljukanci u umaku od tartufa s divljim radicem i svježim bijelim tartufima. Sommelieri su uz tartufe preporucili Kozlovicevu malvaziju.

U tonu malvazije pripremljen je i ovakav slijed hrane - filet brancina s rukolom i s pjenicom od malvazije, ali se ovaj put pio chardonnay i to onaj Degrassijev. Za kraj glavnog dijela menija pripremljen je filet lista i steak od tune na podlozi od kadulje uz Matoševicevo crno vino.

Brionkine torte i fritule našle su se na kraju kao desert koji je poslužen uz Sinkovicev muškat. Uz prigodni program te pila se Radovanova malvazija i istarska rakija uz tople fritule. Bilo je predvideno da ce se Tadicu uruciti i poklon koji ce ga podsjetiti na istarske delicije, a to su maslinova ulja istarskog maslinara Klaudija Ipše, koja su ove godine proglašena jednima od 15 najboljih na svijetu.

Ured predsjednika odlucio je od sada ubuduce za svaku slicnu veceru ugostiti po jednu regiju. Istra je dobila primat ne samo jer iskace po svojoj vrhunskoj gastronomskoj ponudi, dobrim restoranima, kuharima, vinima i maslinovim uljima, nego jer vec ima iskustva u pripremi menija za ovakve dogadaje.


Podijeli: Facebook Twiter