Predsjednicki kandidati protiv miješanja u BiH

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nitko od favorita u aktualnoj predsjednickoj utrci ne smatra da bi hrvatske vlasti trebale na bilo koji nacin reagirati na posljednja dogadanja i rast napetosti u BiH nakon navijackih sukoba i ubojstva navijaca "Sarajeva" 24-godišnjeg Vedrana Puljica.

"Nemamo potpune informacije i svaka reakcija mogla bi biti shvacena kao dolijevanje ulja na vatru", kaže predsjednicki kandidat HDZ-a Andrija Hebrang. Jednako promišljaju i SDP-ov Ivo Josipovic te nezavisni Nadan Vidoševic, koji dogadaje u Hercegovini i Sarajevu ocito ne smatra pukim navijackim nasiljem. "Ne mogu se oteti dojmu da netko ponovo ne želi mir toj napacenoj zemlji. Jednostavno se ne smije dopustiti da ponovno nabujaju medunacionalne tenzije", porucuje Vidoševic, ali na pitanje o tome kako bi Hrvatska trebala reagirati, odgovara da "moramo sacuvati nacelni stav da je BiH domovina triju ravnopravnih naroda".

I Hebrang i Vidoševic smatraju da Daytonski sporazum više nije dobar okvir za funkcioniranje BiH, ali je podloga za razgovor o njezinoj buducnosti. Hrvatska, medutim, smatraju i Josipovic, i Hebrang, i Vidoševic, ne treba imati inicijativu u razgovorima o buducnosti BiH jer je iskljucivo pravo njezinih državljana da odluce o svojoj sudbini.

"Inicijativa za osnivanjem treceg entiteta ili bilo koje drugo rješenje treba doci od Hrvata u BiH, koji se s ostalim narodima moraju dogovarati o buducem uredenju svoje države. Hrvatska bi, medutim, trebala aktivnije lobirati da se takvo rješenje onda ostvari", smatra Hebrang. "Hrvatska, kao i druge potpisnice Daytonskog sporazuma, može dati konstruktivni doprinos, ali na nacelu cjelovitosti BiH i vec spomenutog nacela ravnopravnosti i konstitutivnosti triju naroda. Put prema EU-u je najbolji okvir za vodenje bilateralne politike Hrvatske i BiH", objašnjava Vidoševic.

Josipovic smatra pak da se Hrvatska treba držati po strani i pustiti tri konstitutivna naroda da sami urede svoje odnose. "Ne bih se miješao u odnose u BiH, a smatram da to ne bi trebale ciniti ni hrvatske vlasti. Tri konstitutivna naroda trebaju sama odluciti o modelu suživota, naravno na nacelima ravnopravnosti", kaže Josipovic.


Podijeli: Facebook Twiter