Predsjednički izbori: Zatvorena birališta u C. Gori

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U Crnoj Gori su u nedjelju u 20 sati zatvorena birališta na predsjedničkim izborima na kojima sudjeluju aktualni predsjednik i kandidat Demokratske partije socijalista (DPS) Filip Vujanović, te neovisni kandidat Miodrag Lekić.

Prema neslužbenim procjenama, na izborima je glasovalo oko 64 posto upisanih birača, javili su podgorički mediji na temelju javljanja izvjestitelja s terena. Građani su glasovali na 1.169 biračkih mjesta.

Današnji predsjednički izbori u Crnoj Gori su šesti od uvođenja višestranačja, a drugi od obnove crnogorske neovisnosti 2006. godine. Prvi preliminarni rezultati očekuju se kasnije u nedjelju, a iz stožera Vujanovića objavljeno je da je njegova pobjeda sasvim sigurna i da će biti uvjerljivija od očekivanja.

Iz stožera Lekića navodi se da su, na temelju podataka s terena, izgledi kandidata podjednaki.

Vujanovića je kandidirao DPS premijera Mila Đukanovića, a podržale su ga još i manjinske stranke - Hrvatska građanska inicijativa (HGI), te bošnjačka i albanske stranke. Neovisnog kandidata Lekića podržale su sve oporbene stranke.

Biračko pravo na predsjedničkim izborima imalo je 511.405 građana, i u odnosu na parlamentarne izbore u listopadu 2012. broj glasača se smanjio za 2.650. Izbore je nadgledalo preko 120 domaćih i stranih promatrača.

Odmah nakon što je glasao, Vujanović je novinarima rekao kako je uvjeren da će njegova pobjeda na predsjedničkim izborima biti uvjerljivija nego na prethodnima, te da će izborni dan proteći u demokratskoj atmosferi.

Lekić je kazao da je uvjeren da će većina građana dati njemu podršku zato što svi oni žele promjene, te je poručio da će, ako pobijedi, ispuniti sva predizborna obećanja.

Premijer Đukanović očekuje da će ovi predsjednički izbori potvrditi demokratsku i građansku zrelost Crne Gore, i osigurati da se učvrsti stabilnost kao pretpostavku daljeg demokratskog i ekonomskog razvoja.

"Kao rezultat svega toga, očekujem da Crna Gora nastavi potvrđivati svoj respektabilan rejting kao država demokratskih izbora i rastuće, dinamične demokracije", naveo je Đukanović. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter