Predsjednički izbori u Venezueli

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Birališta diljem Venezuele otvorila su se u nedjelju i građani biraju nasljednika karizmatičnog predsjednika Huga Chaveza koji je umro početkom ožujka.
Birači mogu glasati od 6 do 18 h, odnosno od 10.30 do 22.30 po srednjoeuropskom vremenu, a najizgledniji su pobjednici sadašnji predsjednik 50-godišnji socijalist Nicolas Maduro. kojega je već Chavez bio odredio za svoga nasljednika, te Henrique Capriles (40), čelnik oporbe.

Već od ranog jutra pred biralištima u Caracasu formiraju se redovi, a skupine tzv. chavista okupljaju se, sigurne u pobjedu, u svečanoj atmosferi uz zvuke trublja.

Većina anketa Maduru, bivšem vozaču autobusa, sindikalistu i ministru vanjskih poslova, daju 10 posto prednosti u odnosu na mladoga guvernera savezne države Mirande koji je 2012. izgubio predsjedničku utrku od Chaveza. No ta se prednost posljednjih dana smanjuje, a jedno istraživanje javnoga mišljenja pokazalo je sedam posto prednosti.

Chavez je 5. ožujka umro od raka nakon 14 godina vladavine i "socijalističke revolucije" u toj naftom bogatoj zemlji koju muči galopirajuća inflacija.
Izbore osigurava gotovo 150 tisuća pripadnika snaga sigurnosti, a granice su zbog sigurnosnih razloga zatvorene od početka tjedna. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter