Predsjednički izbori u Sloveniji 11. studenog

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Peti po redu izbori za predsjednika Slovenije održat će se u nedjelju 11. studenoga, prema odluci koju je potpisao predsjednik parlamenta Gregor Virant. Bude li potreban drugi krug izbora, najvjerojatnije će biti održan tri tjedna nakon prvog kruga.

Izborni rokovi počinju 20. kolovoza, kada će biti moguće i službeno podnositi kandidature, objasnio je Virant. Prema slovenskom ustavu, predsjednik države, koji nema jakih izvršnih ovlasti, bira se svakih pet godina na općim izborima, što mu daje visok stupanj političkog i moralnog autoriteta.

Svoje kandidature na predsjedničkim izborima već su neformalno najavili sadašnji predsjednik Danilo Tuerk, bivši premijer Borut Pahor te zastupnik stranke premijera Janeza Janše u Europskom parlamentu Milan Zver, ali i nekoliko manje poznatih osoba. Još nije jasno hoće li se ili ne kandidirati i čelnik nacionalista Zmago Jelinčič.

Od do sada izabranih predsjednika Slovenije samo je Milan Kučan vladao dva mandata (1992-2002), dok je dugogodišnji premijer Janez Drnovšek 2007. odustao od ponovnog kandidiranja zbog bolesti, a nekoliko mjeseci nakon završetka mandata je umro.

Ankete od prije nekoliko mjeseci pokazale su da najviše izgleda za novi mandat ima sadašnji predsjednik Danilo Tuerk. (Hina)

 


Podijeli: Facebook Twiter