Predsjednici Finske i Tadžikistana u Istri

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predsjednica Republike Finske Tarja Halonen danas je posjetila Istru. Zadnji dan svog službenog posjeta Hrvatskoj finska predsjednica i izaslanstvo proveli su obilazeci znamenitosti Rovinja i Poreca u pratnji domacina, župana Ivana Jakovcica i poreckog gradonacelnika Edija Štifanica.

- Predsjednica Halonen oduševila se svime što je vidjela, a posebno Eufrauzijevom bazilikom. Tijekom razgledavanja i radnog rucka imali smo prilike bolje se upoznati i razgovarati o tome kako najbolje ostvariti suradnju, posebice s regijom grada Turku koji nam je najzanimljiviji za suradnju, što se nadam da ce se i ostvariti. S druge strane, predsjednicu Finske zanimala su naša razmišljanja o situaciji u zemlji ali i citavoj regiji. Sve u svemu, bilo je to vrlo ugodno i konstruktivno druženje, a na kraju sam izrazio nadu da ce nas u dogledno vrijeme ponovo posjetiti, makar neslužbeno, izjavio je župan Jakovcic.

Jedna od glavnih tema razgovora finske predsjednice s hrvatskim državnim vodstvom bila je i proširenje Europske unije, stoga ne cudi što je i župan, uz to i predsjednik IDS-a, jedne od opozicijskih stranaka, zamolio svoju gošcu da podupre ulazak Hrvatske u EU.

Isti su dan pulski gradonacelnik Boris Miletic i procelnik kabineta istarskog župana Miodrag Cerina u Puli docekali predsjednika Tadžikistana Emomalija Rahmona, koji u našoj zemlji boravi od petka, a danas je kao gost predsjednika Mesica proveo dan na Brijunima.

U ponedjeljak i Mesica i Jakovcica ocekuje sastanak s još jednim visokim uzvanikom, trecim u posljednja cetiri dana. Ovog puta u službeni posjet dolazi predsjednik Republike Armenije, Serzh Sargsyan, s kojim ce se takoder razgovarati o ostvarivanju bilateralne suradnje i aktualnim problemima medunarodne politike.

Župan Jakovcic objasnio je da su spomenuti predsjednicki susreti regularni i bez nekog posebnog povoda.

- Time je samo nagraden dugogodišnji trud predsjednika Mesica u ostvarivanju prijateljstva s drugim državama, no zasigurno se može govoriti i o svojevrsnom iskazivanju poštovanja hrvatskom predsjedniku kojem istice posljednji mandat, zakljucio je Jakovcic.


Podijeli: Facebook Twiter