Predsjednica u Šibeniku na obilježavanju 25. obljetnice HRM-a

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U Šibeniku je u petak održana središnja svečanost 25. obljetnice Hrvatske ratne mornarice (HRM) u prisustvu predsjednice RH Kolinda Grabar Kitarović koja se tom prigodom zahvalila svim braniteljima, a osobito onima s otoka Žirja koji su prije 25. godina obranili Šibenik. 

"Bitka za Šibenik jedna je od najvažnijih bitaka koje su se odvile tijekom Domovinskog rata, budući da je ta bitka bila odlučna za obranu Dalmacije i oslobađanje okupiranih dijelova Hrvatske, a za pobjedu je presudila hrabrost hrvatskih branitelja, kao i svih ostalih sudionika rata" kazala je Grabar Kitarović u svom obraćanju nakon što je prisustvovala polaganju vijenaca u more ispred Šibenika, za poginule pripadnike HRM-a u Domovinskom ratu. 

HRM ima tradiciju od vremena hrvatskih kneževa i kraljeva do danas, zbog čega valja biti ponosan na bogati povijesni znamen hrvatskog pomorstva, rekla je Predsjednica. 

Podsjetila je na doprinos prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana pod čijim smo vodstvom stekli slobodu i svoju državu. Tuđman je, nastavila je, pokazao odlučnost i mudrost prema konačnom cilju, kao i prema važnosti državotvorne ideje. 

"Postojanost i državotvorne ideje koje su proistekle iz Domovinskog rata zaglavni su kamen i uzor današnjim i budućim nacionalnim i državnim interesima", ocijenila je. 

Članstvom u NATO savezu, dodala je, zaokružen je cjeloviti i zahtjevan proces pristupnih reformi na svim razinama oružanih snaga koje su danas suvremena, učinkovita i profesionalna vojska, pripravna odgovoriti sigurnosnim zadaćama. 

Svojim neprestanim razvojem sposobnosti HRM omogućava djelotvornu zaštitu hrvatske morske granice ali i sigurnost morskih granica Europske unije, kazala je Grabar Kitarović. Podsjetila je, među ostalima na sudjelovanje HRM-a u humanitarnoj akciji Europske unije kad je posada broda Andrija Mohorovičić iz mora spasila 2.516 osoba. 

Zapovjednik HRM-a kontraadmiral Predrag Stipanović rekao je kako je HRM izniknula iz teških ratnih vremena a dio oružanih snaga postala imenovanjem admirala flote Svete Letice u rujnu 1991. godine. 

Stipanović je podsjetio i kako je odmah nakon toga, u rujnu 1991., hrvatska flota ojačana s tridesetak brodova koje su u sustav dali branitelji iz Šibenika, nakon rujanske pobjede. 

Upravo ti brodovi, kazao je Stipanović, činili su temelj HRM-a. 

Svečanost obilježavanja 25. obljetnice HRM-a u Šibeniku započela je u petak budnicom orkestra HRM ulicama grada a nastavit će se tehničko-taktičkim zborom te razgledavanjem flote HRM na šibenskoj rivi, koja će biti otvorena za posjetitelje. 

Posjetitelji će moći razgledati minopolagač "Cetina", raketne topovnjače "Kralj Petar Krešimir IV", "Šibenik" i "Vukovar", lovac mina "Korčula", spasilački brod "Faust Vrančić" te ophodni brod "Šolta". (Hina) 


Podijeli: Facebook Twiter