Predsjednica Republike Kosovo u Istri

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Uoci susreta s predsjednikom Hrvatske Ivom Josipovicem i premijerom Zoranom Milanovicem, koji ce se održati u srijedu, u utorak je prvi put Istru službeno posjetila predsjednica Republike Kosovo Atifete Jahjaga, koja se u Porecu susrela sa sunarodnjacima, predstavnicima Vijeca albanske nacionalne manjine Istarske županije.

Uz istarskog župana Ivana Jakovcica i poreckog gradonacelnika Edija Štifanica, Jahjagu i njeno izaslanstvo, u kojem su bili potpredsjednik Vlade i ministarstva pravosuda Hajredin Kuci, ministrica europskih integracija Vlora Citaku, ministar gospodarstva Besim Becaj, veleposlanik Kosova u Hrvatskoj Valdet Sadiku i drugi, u hotelu Palazzo docekali su celnik istarskog Vijeca albanske manjine Idris Sulejmani i njegovi brojni sunarodnjaci te u narodne nošnje odjevena djeca iz Osnovne škole Porec koja pohadaju albanski jezik kao izborni predmet.



- Vaš dolazak u Istru od iznimne nam je važnosti i velik je to znak prijateljstva naših naroda, posebno u ovom osjetljivom trenutku u kojem se nalazi jugoistocna Europa. Istra je višejezicna, multikulturalna regija i uzor je svima u ovom dijelu Europe.

U zadnjih 20-ak godina, otkad imamo demokraciju izgradili smo cvrsti model koji znaci sigurnost i stabilnost, neovisno o vjeri, spolu ili nacionalnoj pripadnosti. Bilo bi nam posebno znacajno da se neki od vaših gradova bratime s našima, što bi doprinijelo stvaranju mostova suradnje, rekao je Jakovcic.

Naime, najavljeno je na tom skupu, radi se na tome da se pobratime Porec i Prizren koji je povijesno gledano jedan od važnijih gradova na Kosovu.

Jahjaga je izrazila zadovoljstvo zbog prvog službenog posjeta kao predsjednice Kosova i, kao što je rekla na albanskom jeziku, okupljenima je donijela pozdrave iz domovine. Kao što je ona ponosna na njih, nada se da su i oni ponosni na nju i Kosovo, koje teži europskim integracijama i uclanjenju u NATO savez.

"Kosovo nastoji, kao i Istra, biti multikulturalna sredina", naglasila je gošca te se slaže s Jakovcicem da treba graditi mostove. Pritom je posebno mislila na Albance u Istri, kao i na Hrvate koji žive u Janjevu na Kosovu. Naglasila je pritom da Hrvati i Albanci nikad nisu bili u konfliktima i da ih veže višestoljetno prijateljstvo te se slaže s bratimljenjem istarskih i kosovskih gradova.

Jahjaga je posjetila i Rovinj, gdje su je u restoranu Galeb docekali kosovski Albanci koji žive u tom gradu, predstavnici Vijeca Albanaca i Zajednice Albanaca Rovinja, rovinjski dogradonacelnik Marino Budicin te Viviana Benussi, zamjenica župana.

Nakon kratkog susreta predsjednica je posjetila crkvu svete Eufemije, gdje je lani na inicijativu Vijeca Albanaca i Zajednice Albanaca Rovinja postavljen kip Majke Terezije, casne sestre albanskog podrijetla, koja je osnovala katolicku redovnicku zajednicu Misionarke ljubavi u indijskoj Kalkuti i više od 45 godina služila siromašnima, bolesnima, sirocadi i umirucima.

Zajednica Albanaca u Rovinju ima više od 600 clanova, a predsjedavajuci je Viktor Ramaja, dok je predsjednik Vijeca Albanaca Abedin Ramadani.


Podijeli: Facebook Twiter