Predsjednica poziva na što hitnije raspuštanje Sabora

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović izjavila je da ju tijekom konzultacija nitko nije uspio uvjeriti da ima potrebnu saborsku većinu za sastavljanje nove Vlade, te je pozvala predsjednika Sabora da što prije sazove sjednicu o raspuštanju Sabora.

"Želim izvijestiti javnost da me tijekom konzultacija nitko nije uvjerio da uživa potrebnu potporu od 76 ili više zastupnika u Saboru za dobivanje statusa mandatara", rekla je predsjednica nakon završetka prvog i posljednjeg kruga konzultacija za određivanje mandatara.

Konzultacije su održane nakon što je u četvrtak u Saboru izglasano nepovjerenje premijeru Tihomiru Oreškoviću, a time i njegovoj Vladi.

Predsjednica je dodala da nakon obavljenih razgovora može ustvrditi kako je natpolovična većina zastupnika u Saboru zauzela stav o potrebi raspisivanja prijevremenih parlamentarnih izbora.

S obzirom na činjenicu da je ustavni rok od 30 dana za obavljanje konzultacija nemoguće skratiti, a uvažavajući volju većine saborskih zastupnika, ali i velike većine građana za novim izborima, Grabar Kitarović je apelirala na predsjednika Sabora Željka Reinera da se rasprava i odlučivanje o raspuštanju Sabora odredi što je moguće prije.

"Gotovo svi predstavnici parlamentarnih stranaka izrazili su želju da se izbori održe početkom rujna, naravno o njihovom ću mišljenju i mišljenju građana posebno voditi računa pri određivanju datuma", rekla je predsjednica Republike. (H)

Prikupljeno 85 potpisa za raspuštanje Sabora

U saborsku proceduru do petka poslijepodne stigli su potpisi ukupno 85 zastupnika i zastupnica koji u sedam odvojenih prijedloga traže raspuštanje Sabora, potvrđeno je Hini u saborskim službama.

Prijedloge samoraspuštanja uputili su klubovi IDS-a i nezavisnog Furija Radina, SDP-a, SDSS-a, i Mosta nezavisnih lista, HDSSB-ovi zastupnici Branimir Glavaš i Josip Salapić, dvoje zastupnika Hridi Drago Prgomet i Irena Petrijevčanin Vuksanović, te Ivan Sinčić (Živi zid).

Odluka o samoraspuštanju očekuje se u ponedjeljak, a na snagu bi trebala stupiti sredinom srpnja, kako bi se prijevremeni izbori održali početkom rujna. (H)


Podijeli: Facebook Twiter