Predsjednica obilježila prvu godišnjicu mandata

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predsjednica Grabar-Kitarović obilježila godinu dana mandata: Zadaća svih je omogućiti blagostanje

Prvu godinu mandata predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović obilježila je u subotu "Danom otvorenih vrata" u Uredu predsjednice i svečanim otkrivanjem biste prvoga hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana, a tom je prigodom istaknula da je glavna zadaća hrvatskih političara i svih u zemlji omogućiti blagostanje hrvatskim građanima.

Obraćajući se na Pantovčaku pred 200-tinjak građana iz svih dijelova Hrvatske, predsjednica Republike je naglasila kako je dužnost državnika i političara biti što više među građanima jer im oni daju svoje viđenje života u zemlji, ocjenjuju njihov rad i svoje stavove o tome što još mogu napraviti. "Ovakvi mi susreti daju ohrabrenje i snagu raditi na dobrobit Hrvatske", dodala je.

Istaknula je kako je današnji dan, uz obilježavanje prvih godinu dana njezinoga predsjedničkog mandata, poseban i po otkrivanju poprsja prvog hrvatskog predsjednika i utemeljitelja Republike Hrvatske dr. Franje Tuđmana.

"Ako je itko zaslužio da njegova bista bude ovdje, u ovoj kući na Pantovčaku, jest prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman, koji je ovdje donosio ključne odluke za budućnost naše Hrvatske u najtežim vremenima", naglasila je Grabar-Kitarović. - Tuđmanova je politika bila politika pomirbe hrvatskoga naroda, bez koje bismo teško oslobodili i izgradili samostalnu Hrvatsku, podsjetila je Grabar-Kitarović. "A sada je na nama kao novoj generaciji da je povedemo dalje, u bolji život za sve nas u Hrvatskoj. I zbog toga upravo politika zajedništva, koja se nastavlja na politiku pomirbe, o kojoj govorim neprestance tijekom ovih godinu dana, iznimno je bitna", poručila je predsjednica države.

"Nakon ulaska u EU i NATO moramo postaviti strategije novog razvoja Hrvatske. A to je, naravno, blagostanje koje želimo vidjeti za sve naše državljane", kazala predsjednica Grabar-Kitarović te zahvalila okupljenima što su došli obilježiti njezinih prvih godinu dana predsjedničkog mandata. - Napravili smo puno, ali napravit ćemo i puno više u četiri godine koje su pred nama, zaključila je.

Nakon obraćanja predsjednice Grabar-Kitarović dvojica pripadnika Počasno-zaštitne bojne, obučena u svečane ceremonijalne odore, otkrila su bistu prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, prekrivenu hrvatskom zastavom. Tu je zastavu potom predsjednica predala kao dar autoru biste, akademskom kiparu Kruni Bošnjaku, umirovljenom redovitom profesoru zagrebačke Akademije likovnih umjetnosti.

Tuđmanova bista nalazi se u Svečanom predvorju Ureda predsjednice Republike, uz ostale hrvatske velikane - skulpturu kralja Tomislava te poprsja bana Ivana Mažuranića, biskupa Josipa Jurja Strossmayera, blaženog kardinala Alojzija Stepinca, Antu Starčevića, Stjepana Radića.

Građani su nakon svečanog programa obišli kompleks Ureda predsjednice Republike kako bi vidjeli gdje rade ona i njezini najbliži suradnici. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter