Predsjednica nije u pravu da mađarska blokada "nije politički motivirana"

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Eurozastupnik Ivan Jakovčić još je jednom upozorio - povodom službene posjete predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović Mađarskoj - na štetnost međunarodne inicijative Tri mora za hrvatske nacionalne interese.

- Nema nikakve dvojbe da je ranije dogovorena posjeta Predsjednice Republike Kolinde Grabar Kitarović Mađarskoj trebala biti u funkciji jačanja odnosa unutar Inicijative Tri mora, naglašava Jakovčić i objašnjava da je "više puta navodio da je to za Hrvatsku opasna vanjskopolitička inicijativa".

- Vezivanje Hrvatske s Mađarskom i Poljskom je pogubno za naše gospodarske i geopolitičke interese. Umjesto toga, mi moramo sjediti za stolom s Njemačkom i Italijom, da budem potpuno figurativan, kaže Jakovčić.

Komentirajući recentnu posjetu u kojoj se razgovaralo o mađarskoj blokadi hrvatskog pristupanja organizaciji OECD, Jakovčić ističe: "Zvuči mi potpuno neuvjerljivo kad predsjednica kaže da blokada ulaska Hrvatske od mađarske strane u OECD nije 'politički motivirana'. To, jednostavno, nije tako!"

- Prvo, mađarsko ministarstvo vanjskih poslova u petak je objavilo blokadu Hrvatske zbog odnosa Hrvatske prema MOL-u i to zbog odluke hrvatskih pravosudnih tijela u slučaju Zsolta Hernadija koji je ozbiljno optužen. Ako takvo otvoreno miješanje u odluke našeg pravosuđa nije prvorazredno političko pitanje, onda zaista ne znam što je politika! To je očito negiranje vladavine prava koja koliko-toliko u Hrvatskoj postoji. Očito je autoritarni Viktor Orban, koji je populistički premijer i poznati protivnik nevladinih udruga, otvorenih sveučilišta i ukupnih temeljnih europskih vrijednosti, očarao naše konzervativne političare, podvlači IDS-ov eurozastupnik. (D. GRAKALIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter