Predsjednica Grabar-Kitarović čestitala Dan žena

Kolinda Grabar-Kitarović (N. LAZAREVIĆ)
Kolinda Grabar-Kitarović (N. LAZAREVIĆ)

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović čestitala je u nedjelju Međunarodni dan žena poručivši da, unatoč dobroj zakonskoj regulativi koja štiti prava žena, u Hrvatskoj još uvijek ima problema u ostvarivanju tih prava te je na svim razinama odgoja i javne kulture potrebno trajno osnaživati svijest o dostojanstvu žene kao osobe.

"Svim hrvatskim ženama od srca čestitam Međunarodni dan žena i želim obilje ljubavi njihovih bližnjih", stoji u čestitki Grabar-Kitarović koja podsjeća da se na Međunarodni dan žena sjećamo prvoga prosvjeda američkih žena za veća radna i socijalna prava, održanog 8. ožujka 1857.

"Brojni pokreti od tada do danas promiču prava i ravnopravnost žena, koje su nažalost, unatoč tomu, u mnogim dijelovima svijeta još marginalizirane i neravnopravne", navodi Grabar-Kitarović. Hrvatska, ističe predsjednica, pripada zemljama u kojima su prava žena zakonski visoko zaštićena.

"Otvorene su nam brojne mogućnosti afirmacije i emancipacije, ali još je mnogo problema u ostvarivanju naših prava. Dapače, nerijetko smo kao žene izložene raznim oblicima nasilja i iskorištavanja. To pokazuje da nije dovoljno poboljšavati zakonsku regulativu - potrebno je na svim razinama odgoja i javne kulture trajno osnaživati svijest o dostojanstvu žene kao osobe", poručuje hrvatska predsjednica. Tada ćemo, ističe Grabar-Kitarović u čestitki u povodu Međunarodnog dana žena, sukladno svojim željama i mogućnostima, u punoj mjeri moći ostvarivati sve svoje životne uloge i sva svoja ljudska prava. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter