Predsjednica dala mandat Tihomiru Oreškoviću

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović dala je u srijedu navečer mandat za sastavljanje Vlade Tihomiru Oreškoviću, kojeg je predložila HDZ-ova Domovljubna koalicija i Most, i koji joj je dokazao da ima potporu 78 izabranih saborskih zastupnika, a za 28. prosinca sazvala je konstituirajuću sjednicu Hrvatskoga sabora.

"Gospođo predsjednice, slobodan sam Vam i sada pred medijima predočiti 78 potpisa izabranih zastupnika u Hrvatskom saboru, čije povjerenje uživam", rekao je Orešković predajući potpise predsjednici Grabar Kitarović.

Potvrdivši kako ju je Orešković potpisima uvjerio da uživa povjerenje većine saborskih zastupnika, predsjednica  Grabar-Kitarović mu je, sukladno svojim ustavnim ovlastima, povjerila mandata za sastav nove, 13. po redu Vlade Republike Hrvatske.

"Isto tako konstituirajuću sjednicu Hrvatskoga sabora sazivam  za ponedjeljak, 28. prosinca u 12 sati", najavila je hrvatska predsjednica.

Mandatar Vlade Tihomir Orešković potom je zahvalio predsjednici na dobivenom mandatu, a HDZ-ovoj Domoljubnoj koaliciji i Mostu na ukazanom povjerenju.

"Uložit ću sve svoje znanje i trud da formiramo kvalitetnu Vladu i počnemo rješavati nagomilane probleme", naglasio je Orešković.

Svi smo ovdje da služimo hrvatskim građanima, da nam bude bolje.

Pozvao je parlamentarnu većinu, ali i oporbu, da ga u tome podrže. 

"Znam da danas hrvatski mandatar nema sto dana, ali to ni ne tražim. Svi smo mi ovdje da služimo hrvatskim građanima i jedini nam je cilj da zajedno radimo tako da je sutra bolje nego danas", poručio je Orešković.

Novi mandatar Vlade Tihomir Orešković na Pantovčak je došao u pratnji čelnih ljudi HDZ-ove Domoljubne koalicije te Mosta čiji su izabrani zastupnici svojim potpisima potvrdili da mu daju potporu za sastavljanje Vlade.

Mandat za sastavljanje Vlade Orešković je dobio 46 dana nakon održavanja  parlamentarnih izbora, 8. studenoga. (Hina)

Orešković došao po mandat za sastavljanje Vlade

Tihomir Orešković s čelnicima Domoljubne koalicije i Mosta stigao je u 17.40 sati na Pantovčak gdje će mu predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović dati mandat za sastavljanje Vlade ako dokaže da za to ima potporu većine izabranih saborskih zastupnika.

Prema Ustavu, predsjednica Republike, naime, dodjeljuje mandat za sastavljanje Vlade osobi koja, na temelju raspodjele zastupničkih mjesta u Hrvatskom saboru i obavljenih konzultacija, uživa povjerenje većine svih zastupnika.

Orešković tako treba predsjednici Grabar Kitarović s najmanje 76 potpisa dokazati kako ima potporu većine izabranih saborskih zastupnika da bude mandatar za sastavljanje Vlade.

Čelnik Mosta Božo Petrov i prvi čovjek Domoljubne koalicije, predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko jučer su, u četvrtom krugu konzultacija na Pantovčaku, predsjednici donijeli 78 potpisa kao dokaz da imaju saborsku većinu, a danas su izvijestili da će Orešković biti mandatar.

Dobije li Orešković mandat za sastavljanje Vlade - 46 dana nakon održavanja parlamentarnih izbora u kojima je nekoliko puta došlo do obrata u tome tko će s kime sastaviti saborsku većinu - Hrvatska ulazi u drugu fazu sastavljanja zakonodavne i izvršne vlasti, odnosno treba se konstituirati Hrvatski sabor koji mora potvrditi mandatara i Vladu.

Orešković je do sada bio član Nadzornog odbora Plive Hrvatske, rođen je 1966. godine u Zagrebu, 1989. godine diplomirao je kemiju na Sveučilištu McMaster u Kanadi, na kojem je 1991. završio i MBA studij usmjeren na financije i informacijske sustave

HDZ i Most za mandatara predlažu Tihomira Oreškovića

Čelnici Domoljubne koalicije Tomislav Karamarko i Mosta Božo Petrov izvijestili su u srijedu kako će im zajednički mandatar za sastavljanje Vlade biti Tihomir Orešković, dosadašnji član Nadzornog odbora Plive Hrvatske.

O ministarstvima se na sastanku u Sheratonu nisu detaljno dogovarali, ali obojica čelnika su optimistična, očekuju kako će novu Vladu Hrvatska dobiti u idućih mjesec dana, a uskoro će se, kažu, dogovoriti i o datumu konstituiranja Sabora.

Petrov je zadovoljan što je za mandatara prihvaćena nestranačka stručna osoba, a na pitanje koliko je vremena Orešković imao da donesu odluku hoće li prihvatiti funkciju premijera odgovorio je kako je HDZ već prije nekoliko mjeseci kontaktirao s Oreškovićem nudeći mu sudjelovanje u budućoj Vladi.

Petrov je također potvrdio da je Orešković za mandatara utvrđen na prijedlog Domoljubne koalicije.

Orešković je rođen 1966. godine u Zagrebu, 1989. godine diplomirao je kemiju na Sveučilištu McMaster u Kanadi, na kojem je 1991. završio i MBA studij usmjeren na financije i informacijske sustave.

Profesionalnu karijeru počeo je 1992. u proizvodnji farmaceutske tvrtke Eli Lilly u Kanadi, u kojoj je obnašao i različite funkcije u segmentu financija i međunarodnog poslovanja, uključujući Latinsku Ameriku i Aziju, a iz te tvrtke odlazi s pozicije direktora za odnose s državnom administracijom i ekonomske poslove.

Karijeru nastavlja u Novopharmu u Kanadi, danas članici Teva grupe, na poziciji potpredsjednika zaduženog za razvoj poslovanja i specialty proizvode te glavnog financijskog direktora.

Plivi se pridružio 2009. godine kao glavni financijski direktor za Istočnu Europu, a 2010. godine imenovan je na poziciju glavnog financijskog direktora za regiju EMIA (Istočna Europa, Mediteran, Izrael i Afrika). Bio je imenovan na poziciju predsjednika Uprave 2012. godine, te vodi poslovanje Plive u Regiji Jugoistočne Europe.

Čačić otvoren za razgovor; Hrid nije dao bianco potporu; Bandić podržao Oreškovića

Predsjednik Narodne stranke - reformista Radimir Čačić rekao u srijedu na konzultacijama kod predsjednice Republike kako su spremni razmotriti opciju da podrže nestranačkog mandatara, Hrid nije dao bianco potporu, dok će stranka Milana Bandića podržati mandatara Domoljubne koalicije i Mosta.

Čačić je rekao da su otvoreni za razgovor u svakoj mogućoj formi, a ako budu u oporbi, bit će konstruktivna oporba. Na informacije da će nestranački mandatar biti Tihomir Orešković kazao je kako je on, po njegovu iskustvu, vrlo uspješan menadžer u naponu snage. Dodao je i da ga dobro poznaje jer ga je upoznao na zajedničkom projektu izgradnje tvornice za Plivu. Drži kako Orešković nema političkog iskustva pa će mu u tome trebati potpora ostalih, a da će mu političku legitimaciju osigurati koalicija Domoljubne koalicije i Mosta. Također dodaje da će Orešković ovisiti o političkim odlukama koalicije koja ga podržava te neće biti neovisan.

Da je njega netko pitao, Čačić bi, kaže, istaknuo ime Ivice Mudrinića koji zna sve o tome što je hrvatska država - bio je ministar u Vladi, uspješan gospodarstvenik a nestranački je čovjek. "Došao je iz HDZ-a,  ali već 15 godina nije stranački čovjek", dodao je.

Zastupnica Hridi Gordana Rusak rekla je da kod predsjednice Republike nisu mogli dati bianco mandat bez da su vidjeli program. Njezina stranačka kolegica Irena Petrijevčanin Vuksanović dodala je pak da će njihova stranka biti u oporbi te se nikome nisu obećali.

Potvrdivši kako je kod predsjednice Repunblike rekao da će podržati Oreškovića za mandatara, Bandić je istaknuo da ga podržava jer misli da će Orešković sa svojim timom "napraviti nešto za Hrvatsku". "Dao Bog da konačno krenemo raditi", dodao je te poručio kako želi da i država jednog dana ima standard Grada Zagreba. 

Bandić je rekao i da će njegov klub saborskih zastupnika biti "mali vlakić" jer će, kaže, imati više od tri člana. No, nije želio izlaziti s imenima. "Imamo više od tri već sada, ali sve ćete čuti", kazao je Bandić novinarima. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter