Predsezonski skok: Nijemaca ove godine više za 65 posto

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prvih pet mjeseci Istra je u odnosu na lanjsku godinu postigla značajno bolji rezultat u predsezoni i to za čak 15 posto u dolascima i 18 posto u noćenjima. U prvih je pet mjeseci prema podacima županijske turističke zajednice ostvareno oko 598 tisuća dolazaka i 2,3 milijuna noćenja, a gotovo  820 tisuća otpada na Nijemce.

To je porast od čak 61 posto u odnosu na lani, a glavni razlog leži vjerojatno u rasporedu blagdana Duhova koji su lani bili u lipnju, a ove godine u svibnju. U Istri je u prvih pet mjeseci boravilo 140 tisuća njemačkih turista što je rast od 65 posto.

Dobar rezultat Istra je ostvarila u ovom dijelu predsezone i s dva druga značajna emitivna tržišta - Italije i Austrije. U prvih pet mjeseci u Istri je bilo oko 75 tisuća talijanskih gostiju što je rast od 11 posto, a koji su ostvarili 179 tisuća noćenja, što je plus od devet posto.

Austrijanaca je bilo 12 posto više te su se približili brojci od 100 tisuća dolazaka. Ujedno realizirali su 380 tisuća noćenja što je rast od 13 posto u odnosu na lani. Inače, Austrijancima je ove godine Hrvatska glavna turistička destinacija nakon vlastite zemlje čime je naša zemlja pretekla Italiju.

Što se tiče svibnja, rezultat turističkog prometa je više nego odličan. Ostvareno je 332 tisuće dolazaka što je rast od 26 posto te 30 posto više noćenja, odnosno oko 1,4 milijun. I u ovom mjesecu najveći je broj turista bio iz Njemačke. Istru je posjetilo oko 100 tisuća gostiju iz te zemlje što je ogroman rast od čak 117 posto.

Ostvarili su oko 605 tisuća noćenja što je rast od 107 posto. Po brojnosti ih slijede Austrijanci s rastom od 21 posto i 61 tisućom dolazaka te 245 tisuća noćenja. Ni Talijani ne zaostaju s 38 tisuća dolazaka što je plus od 21 posto te 99 tisuća noćenja što predstavlja skok u odnosu na lani za 32 posto. U plusu za dva posto u dolascima je i domaće tržište s 31 tisuće dolazaka. (B. B.)

 


Podijeli: Facebook Twiter