Predsezona za sada loše

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Najave o svibanjskoj rupi potvrdili su i prvi podaci o prošlomjesecnom turistickom prometu koje je jucer prikupila istarska Turisticka zajednica. U odnosu na lanjski svibanj, kada je u Istri bilo gotovo 300 tisuca turista koji ostvariše 1,34 milijuna nocenja, ovogodišnji je najvecim dijelom imao veliku «škulju» u popunjenju. Osim dobrog prvomajskog posjeta i malo živosti potkraj mjeseca, cemu je doprinio pocetak serije vjerskih blagdana (Spasovo, Duhovi, Tijelovo) uz koje se u nekim emitivnim zemljama (Njemacka, Austrija) vežu kraci školski praznici, ostalo je manje-više bilo slabo. Konacni rezultat, iako neslužbeni, je tek 267 tisuca dolazaka i oko 1,12 milijuna nocenja što je 11 odnosno 17 posto manje nego lanjskoga svibnja. Medutim, valja odmah istaknuti da je lani svibanj bio za 22 posto nocenja bolji od svog parnjaka 2007., a sve to ponajprije zbog drugacijeg «padanja» recenih vjerskih blagdana.
- Sigurno je da dio svibanjskog minusa možemo pripisati drugacijem rasporedu tih praznika, pa cemo usporedive podatke imati tek polovicom lipnja kad se taj utjecaj kompenzira, naglasio je u prvom komentaru ovih kretanja Tomislav Popovic, direktor TZIŽ-a. Ipak, nastavlja, iako smo predsezonski minus ocekivali, njegova je velicina zabrinjavajuca. Naime, u svibnju smo «izgubili» oko 230 tisuca nocenja. Od toga minusa cak 113 tisuca otpada na Nijemce ciji podbacaj prema lani doseže visokih 24 posto. Za pretpostaviti je da je dio toga gubitka zbog rasporeda praznika, 40-ak tisuca nocenja možemo «opravdati» ovogodišnjim izostankom vecih grupa u poreckoj Plavoj laguni, koje su lani izuzetno bile realizirane, ali cini mi se da je s tog nama najvažnijeg tržišta ipak premalo dolazaka. Ponavljam, za pouzdaniju ocjenu moramo sacekati još dva tjedna, rekao je Popovic.
Inace, loš svibanj osjetno je povecao i cijeli ovogodišnji predsezonski minus. U pet mjeseci Istra je zabilježila 480 tisuca dolazaka i 1,86 milijuna nocenja. Pad dolazaka je devet posto, a nocenja 12, pa su ona za blizu 250 tisuca «kraca» od lanjskih u istom razdoblju. Nijemci uobicajeno prednjace po nocenjima – do sada 540 tisuca, ali i njihov minus je u apsolutnim brojkama najveci – iznad 110 tisuca. Od stranaca slijede Austrijanci s oko 290 tisuca i Slovenci s 250, što su za cetiri posto manji prometi od lanjskih, pa Talijani koji se s 225 tisuca drže na prošlogodišnjoj razini.

- I dalje bilježimo veliki pad domacih gostiju. U pet mjeseci ove godine ostvarili su samo 200 tisuca nocenja, 70 tisuca manje nego lani. Lošije su krenula i istocnoevropska tržišta. Madari su u minusu 28, a Rusi cak 33 posto što nije dobra naznaka za ovu sezonu. Cesi su u padu podnošljivih 10 posto, a Poljaci 17, uz napomenu da su lani imali visok rast. Za 36 posto manje je nocenja gostiju iz BiH. I dalje pada Velika Britanija odakle smo nekoc imali puno više predsezonskih gostiju. Od važnijih tržišta svijetle tocke su nizozemsko s plus dva i francusko s plus osam posto nocenja, kratko je potcrtao je Popovic.
Po turistickim destinacijama najveci minus ima u predsezoni inace najposjeceniji Porec. Na podrucju ovoga TZ-a registrirano je u pet mjeseci tek 357 tisuca nocenja, 23 posto manje nego lani. No, u osjetnom minusu su i ostali veliki centri: Rovinj 17 posto, Umag 19, Medulin 10, Pula cetiri, Tar-Vabriga sedam, Vrsar 14, Funtana 16 posto. Popovic primjecuje da relativno veci pad imaju izrazite kamping destinacije što povezuje s manjim posjetom Nijemaca. U prilog toj tezi je promet na podrucju labinskog TZ-a, odnosno na rabackoj rivijeri koja ima razmjerno velike hotelske kapacitete. Tamo je do kraja svibnja zabilježeno cak 180 tisuca nocenja, 17 posto više nego lanjskih pocetnih pet mjeseci. Od vecih TZ-a u plusu je, tri posto, i Novigrad.


Podijeli: Facebook Twiter