Predsezona u Poreču: Turista ima, još kad bi trošili


Oživjele su ulice starogradske jezgre Poreča, skinuti su bijeli papiri s izloga, ispunile se plaže i biciklističke staze. Početak svibnja te toplo i sunčano vrijeme učinili su da se konačno osjeti duh turističke sezone. Kako ovogodišnja sezona "miriše"? Ugostitelji, trgovci i turistički djelatnici uglavnom ne žele još nagađati, jer kažu, sezona ovisi o dosta faktora, gospodarskoj krizi, ulasku u EU i - vremenskim prilikama.

Brojne grupe turista svoj đir završe ili počnu na gradskoj rivi, na kojoj je u zadnjih nekoliko godina otvoreno nekoliko restorana i kafića. Jedan od njih je i nedavno proširen Cafe del Mar u hotelu Palazzo s lounge barom, slastičarnicom i posebnim pogledom na luku. Terase kafića još su uvijek punije od onih restorana, jer se gosti, koji za sada uglavnom borave u hotelima, radije spuste u grad tek na kavu i desert. Jedan od restorana koji na rivi nudi domaće specijalitete je Dva ferala.

- Otvorili smo pred Uskrs. Tek sada se može reći da se malo prodelalo, da ima nešto gostiju, a sve to dosta ovisi o vremenu. Imamo Austrijance, Nijemce i Talijane. Sada smo svi otvoreni, ali nema toliko gostiju da bi se popunile sve terase. U predsezoni dobro rade oni koji drže do svoje ponude, jer gosti dolaze ciljano. Znaju koji restoran žele i što traže, šparuge, ribu ili drugo, priča Ali Jugovac, vlasnik Dva ferala i pročelnik sekcije za ugostiteljstvo i turizam u porečkom Udruženju obrtnika.

Grad je hortikulturno lijepo uređen, kao i svake godine, a od ove zime riješeni su neki važni prometni čvorovi. Zanimljivo, na porečkom području otvoreni su svi kampovi, a rivu pak oživljuju jahte koje se već sada šepire u luci.

Jedan od butežina kakvih bi u Decumanusu definitivno trebalo biti više je Etno Hand Made u kojem se mogu degustirati i kupiti domaća maslinova ulja, vina, sirevi, kobasice…

- Ima turista, ali oni koji dolaze u ovom periodu uglavnom samo gledaju, degustiraju, ne kupuju. Imali smo grupa Japanaca, oni su najviše zainteresirani za tartufe, i Kineza, koje više zanimaju rakije, priča vlasnica Marizela Bajrić. (V. HABEREITER, snimila J. PREKALJ)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter