Predsezona u plusu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prvih pet mjeseci za turisticku Istru bilo je iznimno uspješno usprkos kišovitom vremenu i lošem poklapanju praznika, što turisticki sektor cesto u zadnja dva mjeseca istice kao mane ovogodišnje predsezone. Prema statistickim podacima turistickih zajednica objavljenim na web stranicama županijske Turisticke zajednice, prvih pet mjeseci pokazuje uzlaznu putanju od jedan posto u nocenjima, ali zato minus od šest posto u dolascima.

Ostvareno je 1,89 milijuna nocenja i 458 tisuca dolazaka, s time da su po obicaju najbrojniji bili Nijemci sa 104 tisuce dolazaka i 663 tisuce ostvarenih nocenja, što je cak 21 posto više u nocenjima i sedam posto više u dolascima nego u istom razdoblju lani. Po brojkama ih slijede naši susjedi Slovenci s 82 tisuce dolazaka i 253 tisuce nocenja, jedan posto više u nocenjima i tri u dolascima.

U predsezoni vjerni su nam ostali i Austrijanci sa 71 tisucom dolazaka i 288 tisuca nocenja, što je ipak nešto manje nego lani i to za tri posto u nocenjima i pet u dolascima. Cetvrti u statistikama su Talijani koji su zabilježili najveci pad i to cak 29 posto u nocenjima (157,7 tisuca) i 33 u dolascima (63 tisuce).

Veca živost zamijecena je na ruskom tržištu kojih je bilo 20 posto više nego lani (3,6 tisuca) te su ostvarili plus od devet posto u nocenjima (20,2 tisuce). S druge strane i dalje nastavlja padati britansko tržište koje je nekad dobro punilo i pred i posezonu u Istri.

Na Poluotoku su u prvih pet mjeseci boravile 6,4 tisuce Britanaca, 15 posto manje nego lani, koji su realizirali 18 posto manje nocenja, odnosno 37,5 tisuca.

Od najvecih turistickih središta najbolje su što se nocenja tice prošli Umag, koji je imao cak 27 posto više (242 tisuce), Rovinj s 11 posto (256,8 tisuca), Labin sa sedam posto (194 tisuce) i Fažana sa devet posto rasta (42 tisuce). Pad su zabilježili Porec i to od osam posto (330 tisuca), Pula od 22 posto (109,7 tisuca), Novigrad od cetiri posto (87 tisuca) te Medulin (143,3 tisuce) i Vrsar (104,2 tisuce) s po dva posto.

Inace, svibanj je u Istri prošao još i bolje. Doduše, na Poluotoku je bilo osam posto manje turista (250 tisuca), ali je zato ostvareno tri posto više nocenja (1,1 milijun). Najveci rast u nocenjima imali su Medulin, Umag, Rovinj i Vrsar.


Podijeli: Facebook Twiter