Predsezona u Istri nije opravdala očekivanja

(D. MEMEDOVIĆ)
(D. MEMEDOVIĆ)

Iako statistički podaci turističkih zajednica kažu da je prvih pet mjeseci u Istri prošlo više nego odlično uzimajući u obzir hirovito vrijeme i uvođenje viznog režima za Rusiju i Ukrajinu, istarski turistički djelatnici većinom ne dijele euforiju s onima koji interpretiraju statistiku. Ukazuju na to da bi se petomjesečni plusovi lako mogli istopiti u lipnju.

Realnija slika predsezone vidjet će se kad prođe ovaj mjesec koji će obilježiti lipanjska rupa bez međunarodnih blagdana. Ali i zbog još jedne nedaće - poplava u Europi zbog kojih gosti ostaju kod kuće, a bilo je i slučajeva da su se vraćali svojim domovima. Karte nikako da se poslože, za razliku od lani kada je sve bilo kako treba - od vremenskih prilika do stanja u konkurentskim mediteranskim zemljama. I kada je ostvarena rekordna turistička godina.

Gotovo svi s kojima smo razgovarali, od ugostitelja do prodavača karata za izlete brodom kažu da je predsezona bila katastrofalna, kao i sam svibanj koji je popravio statistički minus iz prva četiri mjeseca.

Posebno su prodajom izleta nezadovoljni brodari na pulskoj rivi koji organiziraju izlete do Brijuna. Većina nije ni htjela komentirati dosadašnji promet. Tek su nam izdaleka mrzovoljno doviknuli da nikad nije bilo gore i da nemaju što ni komentirati.

Ipak, nešto je rječitiji bio Mirsad Šertović koji prodaje izlete na brodu Ulika. Tvrdi da mu je loše vrijeme u svibnju smanjilo promet i za 60 posto u odnosu na lani, ali se ipak nada boljim danima sada kada krene ljepše i toplije vrijeme.

I prodaja suvenira išla je slabije u svibnju te u prvim danima lipnja. Barem tako kaže Dženi Debelić iz udruge Merlin koja prodaje suvenire ispred najposjećenijeg spomenika u Istri, pulske Arene.

Ipak, svibanj je za mnoge ugostitelje bio dobar mjesec, pa čak i bolji od lanjskog. Tako nam kaže i konobarica Sanela Jurić iz pulskog restorana Debeli i mršavi, ali dodaje da je zato prvih 12 dana lipnja bilo katastrofalno i pokazuje nam svoj prazni restoran.

- Ljudi nemaju novca. I kada dođu, slabo troše i naručuju pizze, zaključuje ova turistička radnica. (B. BAN i A. JURIČIĆ)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter