Predsezona: Najtraženiji polupansioni u hotelima

Mnogi će turisti iskoristiti praznike za odmor u Istri (A. KANCELAR)
Mnogi će turisti iskoristiti praznike za odmor u Istri (A. KANCELAR)

Praznik rada na Poluotok će dovesti brojne Slovence, Austrijance, Talijane, Nijemce i domaće goste. Tome će kumovati lijepo vrijeme s visokim, čak ljetnim temperaturama koje se zasad najavljuju za sredinu sljedećeg tjedna.

Prema procjenama županijske Turističke zajednice očekuje se oko 80 tisuća dolazaka i 300 tisuća noćenja što bi bio jednak rezultat onom lanjskom. Mnogi će taj praznik povezati već s ovim vikendom, poput Talijana ili Slovenaca koji prije Praznika rada slave svoje nacionalne blagdane - Dan oslobođenja 25. travnja, odnosno Dan osvobodilne fronte 27. travnja.

To potvrđuju i prodajni rezultati hrvatskih agencija, pa tako i pulskog Unilinea koji izvještava da raste potražnja iz Slovenije, Austrije i Njemačke.

- Slovenci najradije odabiru Hrvatsku u tom periodu pa je tako gotovo 35 posto rezervacija za odmor u Istri i Kvarneru upravo s tog tržišta. Tradicionalno velik broj gostiju iz Italije ove će ove godine za Praznik rada biti nešto manji. Talijani su radije za odmor u Hrvatskoj odabrali period od 25. do 28. travnja kada se u Italiji slavi državni blagdan oslobođenja države, tvrdi nam Kristijan Gržetić iz PR službe ove agencije.

Međutim, kako sada stvari stoje, pada potražnja domaćih gostiju. Tako je primjerice ove godine broj domaćih gostiju u padu za četiri posto.

- Vodeći se navikama naših putnika za očekivati je rast prodaje u ultra last minute opciji početkom tjedna. Time bi prema procjenama stručnjaka iz Unilinea rezultat u tom segmentu trebao biti na tragu prošlogodišnjeg ili s tek neznatnim padom u odnosu na 2012. godinu, zaključuje Gržetić.

Najtraženija odredišta su i dalje Istra, u prvom redu Poreč, Umag i Rovinj, Kvarnerski otoci te područje oko Šibenika. Najviše se traže polupansion u hotelima, dok je u padu potražnja privatnog smještaja. (B. BAN)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter