Predrag Matvejević predložen za Nobelovu nagradu


Predrag Matvejević (Mostar, 7. listopada 1932.), pisac i publicist, hrvatski i talijanski državljanin, član Akademije nauka i umjetnosti BiH od 2002. godine predložen je za ovogodišnju Nobelovu nagradu za književnost.

Naime, šezdesetak uglednih talijanskih književnika, pisaca, urednika, novinara, sveučilišnih profesora, filmskih i kazališnih djelatnika, direktora brojnih časopisa i kulturnih institucija potpisalo je i objavilo prijedlog da se Predragu Matvejeviću dodijeli ovogodišnja Nobelova nagrada za književnost.

Inicijativu je pokrenuo književnik Claudio Magris, poznat kao jedan od najvećih stručnjaka za povijest i kulturu srednje Europe.

Predrag Matvejević rodio se u Mostaru 1932. Otac Vsevolod Matvejevič bio je Rus iz Odese u Ukrajini, a majka Angelina Pavić bila je Hrvatica. Matvejević je u partizanima bio kurir, u Sarajevu je studirao francuski jezik i književnost, u Zagrebu je diplomirao, a 1967. doktorirao je na sveučilištu Sorbonni u Parizu.

Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu do 1991. predavao je francusku književnost, od 1991. do 1994. predavao je slavenske književnosti na Trećemu pariškom sveučilištu, Nouvelle Sorbonne, a od 1994. do 2007. srpski i hrvatski jezik te srpsku i hrvatsku književnost na Rimskom sveučilištu La Sapienza.

Dobitnik je počasnog doktorata u Perpignanu u Francuskoj te dva počasna doktorata u Genovi i Trstu. Na sveučilištu u Mostaru proglašen je 2002. počasnim doktorom. Počasni je doživotni potpredsjednik Međunarodnoga PEN kluba u Londonu, predsjednik je Znanstvenoga vijeća Mediteranskoga laboratorija u Napulju. Dobitnik je brojnih međunarodnih priznanja, među ostalim odlikovali su ga predsjednici Francuske, Hrvatske, Slovenije i Italije.

Predrag Matvejević autor je cijelog niza zapisa, eseja, rasprava, analiza, knjiga. Knjiga "Mediteranski brevijar" prevedena je na 23 jezika, u Italiji je prodana u više od 300.000 primjeraka, a "Kruh naš" preveden je na 15 jezika, dok je knjiga "Druga Venecija" prevedena na desetak jezika i za nju je Matvejević dobio najveću talijansku književnu nagradu Strega. (V. BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter