Predrag Matić: Nisam ministar lažnih branitelja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ministar branitelja Predrag Matić Fred objavio je Registar branitelja iz Domovinskog rata. Ovaj smo događaj uzeli kao povod za razgovor.

- Što mislite koji će biti rezultat objave Registra branitelja?

- Najprije, važno je znati koji postupak treba slijediti ukoliko znate za lažnog branitelja ili invalida. Postupak je isti kao kad prolazite ulicom i vidite da netko pljačka banku. Naravno, nazvat ćete policiju i to prijaviti. Policija takve prijave treba obraditi i kada ima utemeljenja predmet proslijediti Državnom odvjetništvu. Kad ono obavi svoj dio posla i kada mi dobijemo pravomoćno potvrdu da je netko kaznenim djelom došao do nekih prava - tad ćemo reagirati i oduzeti mu ta prava.

- Na spomen objave registra Vama prvo na pamet pada policija, prijave, lažni branitelji...

- Na žalost, to je priča koja se provlači dvadeset godina kad se spomene najčasniji popis Hrvatske. Mi smo ga nazvali popisom za vječnost.

- Kako to može biti najčasniji popis kad već 20 godina čekamo da ga se objavi kako bi vidjeli koliko laži ima unutra?

- Prvi dan na ovom poslu sam rekao i to je moj program kao ministra branitelja: želim vratiti braniteljima osmijeh na lice. Želim da prva reakcija na spomen hrvatskih branitelja ne bude nešto loše, nego nešto dobro i izvrsno, nešto čime se građani ove zemlje ponose. Kad se građani ponose braniteljima, onda su ponosni i sami branitelji. Zato smo objavili Registar. 

- Ministarstvo kojem ste na čelu svojedobno je pokrenulo postupak za preispitivanje pet tisuća invalidnina. Zašto mislite da će se s objavom Registra nešto riješiti?

- Objava Registra je bitan korak i preduvjet da se to riješi. Politička vlast je 20 godina skrivala Registar kao zmija noge. Meni čini zadovoljstvo samo kad se vidi koji su se sve estradnjaci, sportaši i političari uvalili u taj Registar. Tuđman je na kraju rata rekao da je bilo 350 tisuća branitelja, a pronašli smo i njegove stenograme gdje se čudi i na tu brojku od 350 tisuća. Nije mogao vjerovati da je bilo toliko ljudi. Na kraju ih je u Registru 500 tisuća.

- Dobro, ali pretpostavka je da se u Registru nalazi čak 150 tisuća ljudi koji su dobili privilegije koje nisu zaslužili.

- Slažem se da je to sramotno, ali ne želim licitirati brojkama. Nemam ništa protiv ako je u Hrvatskoj bilo i 800 tisuća branitelja, samo ako ih je bilo toliko. Uvijek ističem - ja sam ministar branitelja. Nisam ministar lažnih branitelja.

- U medijima su objavljeni istupi pravnika koji tvrde da se objavom Registra neće postići ništa, budući da je nastupila zastara za kaznena djela falsificiranja rješenja koja su "lažnjaci" dobili da bi se ugurali među branitelje i invalide Domovinskog rata. 

 To ne može ući u zastaru. Zdrava logika ne dopušta mi misliti da u zastaru može ući nešto što je stečeno kriminalnim djelom. (Razgovarao Ladislav TOMIČIĆ/NL)

CIJELI RAZGOVOR ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.

 


Podijeli: Facebook Twiter