Prednosti EU-a: Izvoz ribe brži i jeftiniji

Veliki dio hrvatskog ulova izvozi se u Italiju (M. MIJOŠEK)
Veliki dio hrvatskog ulova izvozi se u Italiju (M. MIJOŠEK)

Već prvog dana članstva Hrvatske u Europskoj uniji ribari su konkretno osjetili prednost poslovanja na zajedničkom tržištu, unutar jedinstvene carinske unije. Bez zapreka, brda papirologije, zaustavljanja i kontrola na granici, riba je iz Hrvatske putovala do kupca u Italiji. Puno brže, jeftinije i neusporedivo jednostavnije.

- U ponedjeljak smo imali tri izvozne pošiljke, riba je praktički bez zaustavljanja putovala do odredišta. Samo policijska kontrola dokumenata na slovenskoj strani granice. Od našeg skladišta u Malom Brgudu do skladišta u Chioggi hladnjača s ribom putovala je tri i pol sata, a dosad nam je trebalo šest i više sati, govori Tomislav Nikolac, voditelj prodaje u opatijskoj tvrtki Peter Pan.

Takav brzi transport, objašnjava dalje Tomislav Nikolac, omogućio je da se riba već istog dana distribuira dalje prema krajnjim korisnicima. U Chioggiju je došla u 15 sati, ranije nije mogla stići prije 18, pa se tek sljedećeg dana otpremala na tržište. Koliko to znači za kvalitetu ribe, a time i njenu cijenu, nije potrebno naglašavati.

I sam transport ribe postao je jeftiniji. Izvoz ribe dosad je pratilo mnoštvo dokumentacije, trebalo je vremena dok se svi papiri pribave. Svi certifikati i potvrde sada otpadaju, ne trebaju više veterinarske kontrole, špedicija i ostala papirologija. Ribu u izvoz sada prati samo faktura i otpremnica.

- Nov način poslovanja omogućit će nam značajne uštede. Na papirologiju za svaku izvoznu pošiljku dosad smo trošili 260 - 280 eura. Tih troškova više nemamo, ističe Tomislav Nikolac.

- Nama će biti bolje, za druge u hrvatskom gospodarstvu ne govorim, zaključuje Tomislav Nikolac. Otvaraju nam se nove mogućnosti, dobivamo upite iz drugih zemalja EU, ne moramo biti usmjereni isključivo prema Italiji. U novim poslovnim okolnostima vjerujem da ćemo i cijenom postati konkurentni. (Branko ŠULJIĆ)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter