Prednost u legalizaciji imat će poslovni objekti

U Gradu Puli rješavat će zahtjeve po datumu primitka, ali će voditi računa i o hitnosti - Monte Turco (M. ANGELINI)
U Gradu Puli rješavat će zahtjeve po datumu primitka, ali će voditi računa i o hitnosti - Monte Turco (M. ANGELINI)

Golemi broj zahtjeva za legalizaciju, u državi ih je više od 770 tisuća, zadao je glavobolju zaposlenima u nadležnim odjelima, na čija je leđa, uz redoviti posao, nakalemljena još jedna golema obveza.

Ministrica graditeljstva Anka Mrak Taritaš najavila je dodatno zapošljavanje ljudi koji bi trebali pomoći u rješavanju zahtjeva, u suprotnom bi sve moglo potrajati godinama, pa i cijelo desetljeće. S druge strane, podnositelji zahtjeva pitaju se kada će njihov slučaj biti riješen i hoće li to, pogotovo oni stariji, uopće doživjeti.

Koji su, i postoje li uopće, prioriteti pri rješavanju zahtjeva, hoće li se rješavati prema datumu primitka ili će ipak prednost imati stambeni objekti, odnosno oni namijenjeni nekoj gospodarskoj djelatnosti?

Ta smo pitanja uputili nadležnom pulskom odjelu, koji je zaprimio ukupno 5.534 zahtjeva, od kojih je riješeno svega 247. Najviše zahtjeva odnosi se na ozakonjenje stambenih zgrada, no velika je zastupljenost i onih koji se odnose na pomoćne objekte, poput garaža, spremišta i konoba.

Zanemariv je pak broj zahtjeva za ozakonjenje objekata za obavljanje poljoprivredne djelatnosti. U Gradu ne vode evidenciju po naseljima pa nije poznat podatak iz kojih je naselja stiglo najviše zahtjeva, i za koje objekte.

Iz Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja svim su nadležnim odjelima poslali objašnjenje i uputu u kojoj se navodi da je u načelu potrebno voditi računa o vremenskom redoslijedu zaprimanja zahtjeva, ali i da istovremeno treba imati u vidu i moguću hitnost pojedinih slučajeva, ovisno o specifičnosti predmeta.

Tako navode primjer hitnosti legalizacije zgrade poslovne namjene u kojoj se, bez rješenja o legalizaciji, ne može obavljati djelatnost. (piše M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter