Prednost starim korisnicima komunalnih vezova

U Fažani godišnja naknada iznosi 150 kuna po dužinskom metru plovila (M. MIJOŠEK)
U Fažani godišnja naknada iznosi 150 kuna po dužinskom metru plovila (M. MIJOŠEK)

Korisnici vezova u lukama Fažana, Valbandon, Krnica i Kuje u Ližnjanu morali bi do 28. veljače Lučkoj upravi Pula predati zahtjev da bi ostvarili pravo prvenstva prilikom sklapanja ugovora o vezu za ovu godinu. Korisnici vezova dužni su, prema objavljenom javnom pozivu, ponijeti presliku osobne iskaznice vlasnika sportsko-ribolovnog plovila, izvod iz sudskog registra ili obrtnicu za gospodarska plovila, dokaz o vlasništvu nad plovilom i ugovor o dosadašnjem korištenju veza ili neki drugi dokument kojim dokazuju to pravo.

Nema novih vezova

Zahtjevi se predaju radnim danom od 9 do 14 u uredu Lučke uprave Pula na Riječkom gatu.

- To je uobičajena procedura prema Pravilniku o kriterijima za utvrđivanje namjene pojedinog dijela luke otvorene za javni promet županijskog i lokalnog značaja, načinu plaćanja veza, uvjeta korištenja te određivanja maksimalne visine naknade i raspodjele prihoda. Na poziv nam se javljaju postojeći korisnici vezova, ali i novi. No, situacija je takva da nemamo slobodnih vezova, a svake se godine svi postojeći odazovu pozivima, tako da novoprijavljeni dolaze na listu čekanja dok se situacija ne promjeni. Kada bi se oslobodili vezovi ili stvorili novi, oni bi imali pravo prvenstva. No treba reći i da pravo prvenstva imaju i mještani jedinice lokalne samouprave u kojoj se lučica nalazi, a koji su se prijavili za vez, kaže Zoran Peruško, glasnogovornik Lučke uprave Pula.

Cijene vezova ostaju nepromijenjene za ovu godinu, ali postoji mogućnost da se naknada podigne u 2017. godini za komunalnu luku u Fažani. Naime, u toj je lučici do prošle godine godišnja naknada za vez iznosila 100 kuna po dužnom metru plovila, dok je lani podignuta na 150 kuna, a očekuje se da bi slijedeće godine mogla skočiti i na 200 kuna po dužnom metru. Bude li tako, Fažanci će zasigurno pokazati otpor prema takvoj odluci Lučkoj upravi, jer su i do sada zagovarali da su to neprimjerene cijene s obzirom na nezaštićenost tamošnje luke.

Maksimalno 200 kuna

Godišnji iznos od 200 kuna po dužinskom metru barke je ujedno i najviša cijena prema spomenutom pravilniku, objašnjava nam Peruško, a primjenjuje se u onim lučicama u kojima je Lučka uprava investirala u infrastrukturu. Toliko iznosi i naknada u Valbandonu, ali i u uređenom djelu luke Krnice. U preostalom djelu Krničkog porta, kao i u ližnjanskoj uvali Kuje, godišnja naknada za vez iznosi sto kuna po metru plovila. Za plovila na sidrištu, mrtvim vezovima, korisnici plaćaju upola manji godišnji iznos u odnosu na naknadu određenu za tu lučicu.

Svi dosadašnji korisnici koji nakon roka ne podnesu zahtjev i iz bilo kojeg razloga ne sklope ugovor o korištenju veza, bit će dužni ukloniti svoje plovilo, upozoravaju iz Lučke uprave. No, s obzirom da Peruško kaže da se iz godine u godinu dosadašnji korisnici redovno odazivaju na ovakve pozive, male šanse novim vlasnicima plovila da dođu do veza nisu ništa veće nego su bile i do sada. (Zvjezdan STRAHINJA)


Podijeli: Facebook Twiter