Predmeti pricaju pricu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Tako prirodna i jednostavna, a istovremeno dojmljiva i snažna je izložba "Muzej i sjecanja - predmeti koji pricaju tvoju pricu", koju je novigradski Lapidarium na celu s ravnateljicom Ketrin Milicevic Mijošek priredio u povodu Medunarodnog dana muzeja.

Novigradani su s velikim zanimanjem i guštom te dozom melankolije nakon sinocnjeg otvorenja razgledavali požutjele fotografije, dokumente i raznolike predmete (dijelove odjece i posteljine, igracke, torbice, radiouredaje i originalnu kuhinjsku vagu) iz obiteljske ostavštine i kolekcije sugradana - Edes Nikcevic Protega, njene majke Ines Manzoni Nikcevic, Denise Zlobec, Slavice Oplanic i Maura Radovana. Svaki od izložaka u sebi nosi zasebnu pricu, koncentraciju osjecaja i svjedocanstvo na jedno drugo, prošlo vrijeme.

- Priredili smo izložbu koja je nastala kao rezultat aktivne suradnje s gradanima i kojom ukazujemo na važnost i povezanost osobnog sjecanja, lokalne zajednice i identiteta, ukljucujuci i obiteljski identitet. Krenuli smo od odgovora poput "ma nemamo ništa", "sve smo bacili", a došli smo do izuzetno vrijednog dogadaja kojim želimo ucvrstiti vezu izmedu muzeja i gradana, istaknula je Milicevic Mijošek.

Istovremeno je u galeriji Rigo, koja djeluje u sklopu muzeja, publici omoguceno da prolistaju njene kataloge - od kojih je svaki pravi mali biser - po sadržaju i dizajnu - i prisjete se autorica koje su u proteklih petnaest godina ovdje izlagale, a ciji su radovi postali sastavni dijelovi istoimene zbirke moderne i suvremene umjetnosti. To su Vlasta Delimar, Ivana Franke, Tina Modotti, Jelena Peric, Silvija Potocki, Dragana Sapanjoš, Katarina Toman i Ljiljana Vlacic. Izložbu u Lapidariumu moguce je pogledati do 30. lipnja, dok je ona u Rigu otvorena do 23. svibnja.

Obilježavanje Medunarodnog dana muzeja bilo je sinoc prilika publici okupljenoj u Zavicajnom muzeju Poreštine da vidi kako je Porec izgledao dvadesetih godina prošloga stoljeca. Naime, u tom je prostoru bilo moguce razgledati dosad neobjavljene fotografije i filmove iz ostavštine obitelji Polesini.

Gost veceri bio je Gian Paolo Polesini, posljednji potomak plemicke obitelji koja je ostavila neizbrisiv trag u povijesti Poreštine. "Najstariji Istrijan, cija je obitelj 700 godina živjela u Istri", kako ga je predstavila ravnateljica muzeja Elena Uljancic-Vekic, novinar je koji danas živi u Udinama, a svoje videnje života vlastite obitelji zabilježio je u prije cetiri godine objavljenoj knjizi "Sangue blu" (Plava krv).

Obitelj Polesini ostvarila je znacajnu ulogu u politickom, društvenom, kulturnom i znanstvenom životu Poreca i Istre. Medu istaknutim pripadnicima obitelji su biskup Francesco Polesini (u drugoj polovici 18. stoljeca) te Gian Paolo Polesini, ujedno i prvi predsjednik Pokrajinskog sabora Markgrofovije Istre, saborski zastupnik i zastupnik Carevinskog vijeca.

U drugoj polovici 19. stoljeca i na pocetku 20. stoljeca istaknula su se braca Benedetto i Giorgio, poznati i kao graditelji dvorca Isabella na otoku Sveti Nikola te obiteljske kuce na rtu poreckog poluotoka. Pred kraj Drugog svjetskog rata obitelj je odselila u Italiju.

- Možemo reci da su clanovi obitelji Polesini bili kulturna elita grada. Kada smo skupljali materijale za novi postav muzeja htjeli smo da sve ovdašnje plemicke obitelji budu punopravno zastupljene, no možemo reci da niti jedna obitelj nije toliko ostavila koliko obitelj Polesini.

Prije pet godina uspostavili smo kontakte s Gian Paolom Polesinijem i uspjeli dobiti nešto iz ostavštine njegove obitelji, a neki od tih predmeta predstavljeni su ovdje. To su izmedu ostalog jastucic za bebu na koji su polagani svi muški clanovi obitelji Polesini, pribor za jelo i caša s obiteljskim grbom. Medutim, najdragocjenija za proucavanje urbanog tkiva Poreca svakako je fototeka koju je Gian Paolo pronašao u podrumu, rekla je Uljancic-Vekic.


Podijeli: Facebook Twiter