Predmet "Cetinski" dobila riječka sutkinja Ika Šarić

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Slučaj lažiranja u postupku ispitivanja porijekla imovine poznate rovinjske obitelji Cetinski dodijeljen je u rad sutkinji riječkog Županijskog suda Iki Šarić, jednoj od najistaknutijih i najpriznatijih hrvatskih sutkinja. Ika Šarić dobila je taj predmet nakon što je nedavno riječki sud potvrdio optužnicu koja
tereti bivšu doministricu turizma Vinku Cetinski (69) i njenog supruga, nekad vrlo popularnog pjevača zabavne glazbe Mirka (69), te dvoje suspendiranih djelatnika Porezne uprave Mirjanu Grijak (64) i Silva Jelenčića (58) iz Rijeke, da su umiješani u zloporabe i krivotvorenja kojim su u poreznom nadzoru kao zakoniti prihvaćeni prihodi rovinjske obitelji od oko 25 milijuna kuna.

Sljedeća faza u sudskom postupku je zakazivanje pripremnog ročišta, a očekuje se da bi on mogao biti određen tijekom proljeća. Na njemu će tužiteljstvo izložiti optužnicu i dokaze koji je potvrđuju, kao i prijedloge za dokaze koje namjerava izvesti na glavnoj raspravi, suđenju. Optuženici će se očitovati o optužbi te sa svojim odvjetnicima obrazložiti dokaze koje kane prezentirati na suđenju. Pripremno ročište je praktički zadnja prilika da optuženici, smatraju li to oportunim, sklope nagodbu oko kazne s USKOK-om koji je podignuo optužnicu.

Tužitelji USKOK-a smatraju da su zaključci, kojim su kao zakoniti prihvaćeni prihodi rovinjske obitelji od oko 25 milijuna kuna, rezultat protuzakonitih makinacija pa je dvoje riječkih poreznika optužio za zloporabu položaja i ovlasti, a supružnike Cetinski za krivotvorenje isprava i poticanje poreznika na zloporabu položaja. Prema optužnici USKOK-a, na temelju nevjerodostojnih dokumenata prihvaćeni su kao legalni prihodi supružnika Cetinski u ukupnom iznosu od dva milijuna i 230 tisuća eura, milijun i 55 tisuća američkih dolara i 460 tisuća njemačkih maraka.

Inkriminacije se smještaju u razdoblje od kolovoza 2011. do srpnja 2013. godine. USKOK tvrdi da su Mirjana Grijak i Silvo Jelenčić, kao tadašnji inspektori riječkog Područnog ureda Porezne uprave, prihvatili neistinite izjave o zakonitosti stjecanja imovine i izvorima prihoda, a supružnici Cetinski to dokazivali nevjerodostojnim ispravama koje su im predavali. Optužba drži da su poreznici tako postupali u dogovoru i na traženje supružnika Cetinski, da bi rezultati nadzora pokazali da su izvori za imovinu rovinjske obitelji dokazani. Poreznici se terete da nisu postupili po pravilima službe, da nisu provjerili vjerodostojnost izjava i isprava koje su im predali Cetinski, te na kraju u zapisnicima utvrdili da ne postoji nesrazmjer u imovini i zakonitim prihodima dvoje Cetinskih. Supružnici Cetinski otpočetka poriču kaznena djela za koja se terete. (F. VEŽNAVER/NL)


 


Podijeli: Facebook Twiter