Predložit cu otvaranje istarskog predstavništva u New Yorku

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Župan Ivan Jakovcic veli da se za posjeta New Yorku sastao s predstavnicima tvrtki Rosen and partners i G2 Investing Group - koja, medu ostalima, suraduje i s Forbesom - koji su vec ranije iskazali interes za projekt Brijuni rivijera.

Zadnjih su tjedana izražavali sumnju u uspjeh medunarodnog natjecaja na tri lokacije - Pineta, Hidrobaza i sv. Katarina-Monumenti, s obzirom na skore parlamentarne izbore u Hrvatskoj.

"Htio sam ih razuvjeriti i ukazati im da ce i nova Vlada snažno podržati projekt Brijuni rivijera. Mislim da sam u tome uspio", kaže Jakovcic.

Istice da americke investitore zanima i mogucnost ulaganja na Muzilu i Brijunskom otocju, dok su iz Rosen and partners zainteresirani i za ulaganja u Rovinj i Porec.

Svakom investitoru, naglašava Jakovcic, treba dati jamstvo da, bez obzira na to tko bio na vlasti nakon izbora, to nece utjecati na brzinu realizacije projekta Brijuni rivijera.

"Ocekujem da mi iz Istra Social Cluba pošalju pismo namjere", kaže župan, kojem su u ovom klubu u Astoriji, koji okuplja istarske iseljenike, rekli da imaju jedan slobodan prostor. Tu bi Istarska županija mogla imati svoj ured, poput onog u Bruxellesu, koji ne bi bio samo politicko predstavništvo, vec bi naglasak bio na promociji gospodarstva, turizma i kulture.

"Nakon što dobijemo njihov prijedlog ugovora, predložit cu Županijskoj skupštini otvaranje predstavništva", najavljuje Jakovcic. Na pitanje koliko ce to koštati i tko bi tamo radio, kaže da je ondje razgovarao s tri mlada covjeka koji su zaljubljeni u Istru i zainteresirani su za taj posao.

"Troškovi predstavništva u New Yorku, nakon uredenja prostora, ne bi bili veliki, na razini od oko 200 tisuca kuna godišnje", rekao je Jakovcic.


Waters postaje gradanin Istre?

Ivan Jakovcic prica i da je imao cast biti primljen u kuci Rogera Watersa u Southamptonu te se družio s njim pet-šest sati u njegovom studiju.

"Imao sam prilike cuti jednu pjesmu koja ce izaci na proljece i sigurno postati svjetski hit. Jako smo se zbližili", opisuje Jakovcic svoje americke dane. Do Watersa je došao preko G2 grupe i vjeruje da ce on biti "jedan od naših partnera u stvaranju svjetskog kulturnog centra u Istri".

Jakovcic nije bio previše razgovorljiv o tome što to konkretno znaci, vec je samo rekao da je Waters, kojeg je nazvao "najvecom živucom legendom glazbe", iskazao interes da posjeti Istru i onda odluci "hoce li biti na neki nacin naš sugradanin".

Tvrdi i da nije odustao od projekta Guggenheim i kaže da bi osnovica svjetskog kulturnog centra bila glazba, koja bi stvarala sinergiju s likovnom i filmskom umjetnošcu.


Podijeli: Facebook Twiter