Predloženo primirje u Alepu nije dovoljno za isporuku pomoći

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

UN je u srijedu rasplinuo nade da bi skorašnje primirje u istočnom Alepu moglo osigurati humanitarno olakšanje građanima pod opsadom, rekavši da bi sve strane trebale podržati produljeno primirje prije nego što bi humanitarni konvoji mogli krenuti.

Plan da se u četvrtak od 5 ujutro (GMT) zaustave borbe na osam sati u pobunjeničkom dijelu Alepa objavila je Rusija, ali iz Damaska nije bilo nikakvih vijesti tome namjeravaju li poštivati dogovor.

"Prije no što uzmognemo bilo što značajno učiniti, moramo imati jamstva svih strana", rekao je Jens Laerke, glasnogovornik Humanitarne agencije UN-a (OCHA) u Ženevi.

"Trebamo minimum od 48 sati", dodao je naglašavajući da dogovor koji je Rusija vremenski ograničila neće biti dovoljan da se pokrenu UN-ovi timovi.

Zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov rekao je u srijedu da Rusija isključuje jednostrano produljenje stanke u bombardiranju Alepa, prenosi ruska novinska agencija Interfax.

Osim očajničke potrebe za opskrbom, a procjenjuje se da je treba 250.000 civila u istočnom Alepu, UN također želi evakuirati stotine ljudi koji hitno trebaju medicinsku skrb.

Turski predsjednik Tayyip Erdogan rekao je u srijedu da bi najmanje milijun Sirijaca moglo ući u Tursku bude li egzodusa iz Alepa koji unazad 24 sata nije bio meta zračnih napada, nakon što je Rusija prekinula udare.

Moskva, glavni saveznik predsjednika Bašara al-Asada, najavila je u utorak prekid napada svojeg zrakoplovstva kao i režima na pobunjenički dio drugog grada u Siriji.

Tijekom dvadeset i četiri sata nakon toga, nije bilo zračnih napada, kazao je Rami Abdel Rahman, direktor Sirijskog opservatorija za ljudska prava.

"No, još uvijek ima sukoba na nekoliko fronti uz rubove pobunjeničkih četvrti, posebice u Starom gradu", uz minobacačku paljbu režima i rakete koje ispaljuju pobunjenici, naglasio je on. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter