Predložena Kulturna strategija grada Pule do 2020.

Ilustracija (M. ANGELINI)
Ilustracija (M. ANGELINI)

Pulski gradonačelnik Boris Miletić na konferenciji za novinare predstavio je 30-ak akata donesenih u razdoblju od 12. do 22. listopada. Među njima dosta je onih o kojima će se odlučivati na sutrašnjoj sjednici Gradskog vijeća, a jedan od njih je prijedlog Kulturne strategije grada Pule 2014.-2020.

Autorski tim, sociolog Davor Mišković i Edgar Buršić, u suradnji s djelatnicima Odsjeka za kulturu Upravnog odjela za društvene djelatnosti sačinio je plan aktivnosti vezan za izradu dokumenta. Obavljena je analiza sadašnjeg stanja u kulturnom sektoru,  resursa i kapaciteta (financijskih, prostornih, ljudskih) te određivanje prioriteta u kulturnim djelatnostima za razdoblje 2014.-2020. Strategija tako sadrži sintetski prikaz strateškog plana u kojem su vidljivi ciljevi, zadaci, očekivani rezultati, indikatori i nositelji implementacije zadataka.

Javna rasprava i javno predstavljanje strategije održano je od 26. srpnja do 2. rujna, a u tom postupku pristiglo je elektronskim putem šest komentara koje potpisuju Miodrag Kalčić, Jasminko Balenović, Filip Zoričić, Udruga Metamedija, Gradska organizacija SDP-a i Istarsko narodno kazalište-Gradsko kazalište Pula.

U strategiji se među ostalim navodi da u području kulture Pula može postati svašta, potencijali su izrazito veliki. Međutim, navodi se, pretpostavka takve realizacije je kvalitetna organizacija. Nadalje, navedeno je da je dodjela sredstava za javne potrebe na gradskoj razini jedna od ključnih mjera kulturne politike Grada. Sveukupno, tri su osnovne strategije: umrežavanje institucija, nezavisne scene i pojedinaca; razvoj publike te intersektorska suradnja, odnosno uključivanje kulture u ekonomske i socijalne razvojne programe.

Gradonačelnik je među ostalim donio i odluku o osnivanju povjerenstva za praćenje provođenja implementacije zdrave prehrane u pulskim osnovnim školama na čijem je čelu dogradonačelnica Elena Puh Belci. (Nera SOFTIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter