Predlaže se popust do 15 posto za uredne platiše zakupa poslovnih prostora

Predsjednik Gradskog vijeća Robert Cvek  upoznao je vijećnike s mogućim rješenjem (N. L.)
Predsjednik Gradskog vijeća Robert Cvek upoznao je vijećnike s mogućim rješenjem (N. L.)

Uoči početka posljednje sjednice Gradskog vijeća vijećnik HSU-a Radenko Ognjenović zatražio je nadopunu dnevnog reda s točkom Donošenje odluke o ostvarivanju prava na popust po osnovi najma poslovnih prostora u vlasništvu Grada Pule. Prema pojašnjenju, koje je vijećnik HSU-a predao predsjedniku Gradskog vijeća Robertu Cveku, prijedlogom se tražio popust od pet do 15 posto za redovite platiše svih obaveza prema Gradu i gradskim trgovačkim društvima, ovisno o periodu "urednog plaćanja" za korisnike gradskih poslovnih prostora.  

- Često smo svjedoci "nagrađivanja" onih korisnika koji svoje obaveze nisu podmirili u propisanim i ugovorenim obvezama, što je dovelo do duga. Na dan 30. lipnja 2016. godine potraživanja Grada Pule za komunalnu naknadu (poslovni subjekti) iznose 21,1 milijun kuna te za zakup poslovnih prostora od fizičkih i pravnih osoba 21,3 milijuna kuna. Veliki dio tih sredstva je nepovratno izgubljen putem predstečajnih nagodbi, dugih sudskih procesa i otpisom kamata u dogovoru sa zakupcima, ali i zbog stečaja poslovnih subjekata.

Svjedoci smo da će najavljena porezna reforma s negativnim posljedicama najviše utjecati na ugostitelje, stoga bi ovo bio pozitivan iskorak prema svima onima koji, bez obzira na gospodarsku situaciju, svoje obaveze prema Gradu i gradskim trgovačkim društvima podmiruju u rokovima i na propisan način, objasnio je svoj prijedlog Ognjenović. 

Stoga je vijećnik HSU-a predložio da se oni koji uredno ispunjavaju obaveze nagrade: s pet posto popusta za "uredne" tri godine, s deset posto popusta s "urednih" pet godina te s 15 posto popusta za "urednih" sedam godina zakupa prostora. Ognjenović smatra da to ne bi imalo negativnih utjecaja po gradsku blagajnu, već suprotno, jer bi zakupci više reinvestirali u podizanje kvalitete usluge i veću zaposlenost, što bi dovelo do povećanja prihoda po osnovi poreza i prireza, te većih prihoda trgovačkih društava, a Grad bi pokazao da je partner poslovnim subjektima u Puli. 

Međutim, predsjednik Gradskog vijeća Robert Cvek, iako je prijedlog načelno podržao, nije ga uvrstio u dnevni red sjednice Vijeća. Kako je pojasnio, prijedlog je podnesen u roku, ali nije ga prihvatio jer je člankom 34. Poslovnika Gradskog vijeća propisan obavezni sadržaj prijedloga, a to je: temelj za donošenje, tekst prijedloga akta, obrazloženje, temeljna pitanja i ocjena stanja koja treba urediti aktom, ocjena potrebnih sredstava za provođenje akta i tekst odredaba važećeg akta koji se mijenja, odnosno nadopunjuje te se uz prijedlog akta u pravilu dostavlja i odgovarajuća dokumentacija. 

- Vijećnik, osim obrazloženja, nije dostavio tekstualni prijedlog odluke o kojoj bi vijećnici odlučivali i glasali. Inače, osim navedenog formalnog nedostatka zbog kojeg nisam bio u mogućnosti uvrstiti točku u dnevni red, želim naglasiti da mjera koju vijećnik predlaže, je mjera o kojoj gradska uprava razmišlja već duže vrijeme, rekao je Cvek i dodao da treba dobro odlučiti jer bi primjena ovakvog prijedloga bio izravan udar na najugroženije skupine korisnika gradskog proračuna - od predškolskog odgoja, školstva, socijale, kulture do sporta. 

- Uzimajući u obzir da su sredstva koja bi se primjenom ove odluke umanjila, nenamjenska sredstva koja se koriste upravo za sve ove navedene korisnike proračuna, podržavajući suštinski inicijativu vijećnika, smatrao sam da je potrebno provesti detaljnu analizu postojećih zakupnih odnosa i iznaći najpovoljnije rješenje za sve zakupnike poslovnih prostora u gradu i na taj način pomoći gospodarstvenicima našeg područja, obrazložio je svoju odluku predsjednik Gradskog vijeća Robert Cvek. 

Čini se, tako, da bi se prijedlog odluke o umanjenju zakupa urednim zakupcima gradskih prostora, u detaljnijem definiranom izdanju, ipak mogao naći na klupama vijećnika u jednoj od narednih sjednica Gradskog vijeća. (G. ROJNIĆ)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Podijeli: Facebook Twiter