Predizborno koaliranje: IDS i SDP našli nove partnere

ko će pobijediti u Istarskoj županiji, znat će se 19. svibnja (T. CIMAŠ/CROPIX)
ko će pobijediti u Istarskoj županiji, znat će se 19. svibnja (T. CIMAŠ/CROPIX)

Preksutra, 2. svibnja, točno u 24 sata istječe rok za predaju kandidacijskih lista i kandidata za predstojeće lokalne izbore Državnom izbornom povjerenstvu, a službena predizborna kampanja počinje u nedjelju, 5. svibnja, i traje do ponoći, 17. svibnja, nakon čega nastupa izborna šutnja, a u nedjelju, 19. svibnja, su izbori.

Iako, dakle, još nisu predane sve liste, već se sada vidi da će ove lokalne izbore na neki način obilježiti velike predizborne koalicije koje, barem u istarskom slučaju, nikada nisu bile šire. Nakon raskola IDS-a i SDP obje su stranke brže-bolje oko sebe počele okupljati stranke i strančice čime, jasno, osiguravaju teren i, čini se, uspješno regrutiraju uvijek poželjne manjine, umirovljenike, zelene.

No, opet, takvi raznoliki sastavi mogu se tumačiti i kao strah, pa su neki takvim okrupnjivanjima zapravo pokazali da samostalno i nemaju dovoljno hrabrosti izaći pred birače. Definitivno najopširniji savez je onaj IDS-ov koji okuplja šest stranaka plus podršku Sindikata umirovljenika i Zajednice Talijana, a uskoro bi ih trebalo podržati i Vijeće srpske nacionalne manjine.

Naime, s IDS-om će i ove godine na izbore stari partner HNS, a novost je pridruživanje HSS-a koji je na prošlim izborima na županijskoj listi izašao u društvu s HDZ-om, kojeg se je sada odrekao, iako bi HDZ-ovci suradnju rado nastavili. Pod skute IDS-a ulazi i Bošnjačka demokratska stranka Hrvatske koja u ostatku Hrvatske surađuje s SDP-om, a na prošlim lokalnima u Istri izašli su samostalno.

Nakon raskola u HSU-u kojeg vodi Silvano Hrelja, ujedno i kandidat za župana prije četiri godine, na istarskoj političkoj sceni pojavila se Istarska stranka umirovljenika koja također ulazi u koaliciju s IDS-om. Iznenađenje je za mnoge što se IDS-u pridružio i Zeleni savez, čiji je predsjednik Josip Anton Rupnik bio žustri kritičar brojnih županijskih odluka i projekata, osobito Kaštijuna.

IDS-ova koalicija za župana kandidira Valtera Flega, a na izborima prije četiri godine njihovu je listu predvodio Damir Kajin koji je sada kandidat za župana protivničkog SDP-a. I oni vole partnerstva, pa uključuju HSU i HSLS koji su zajedno surađivali i 2009. godine, ali i Samostalnu demokratska srpsku stranku koja je očito promijenila ploču, jer prije četiri godine imala je sporazum s IDS-ovcima. SDP-u se priklonila i Stranka demokratske akcije.

Ladonja na ove izbore ide samostalno baš kao i na prethodnim kada ih je vodio Plinio Cuccurin, koji je nakon poraza na parlamentarnim izborima potpuno nestao iz politike. Kandidat za župana je Bruno Nefat, a predizborne koalicije neće sklapati, izuzev u Marčani gdje izlaze s HSU-om. (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter