Predizborni trikovi za zavaravanje gradana

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Protivljenje potpisivanju sporazuma za gradnju nove pulske bolnice prije izbora, a u svrhu manipulacije birackim tijelom, izrazili su na konferenciji za novinare predsjednica županijske organizacije Zelena stranka-zelena alternativa Gordana Ferencic te predsjednik pulske podružnice Josip Anton Rupnik.

- Sporazum ne sadrži nikakve obveze niti za jednu potpisanu stranu. Vjerujemo da se radi o još jednom triku kojim se gradane nastoji zavarati uoci izbora. Nema rokova s konkretnim obvezama, kao ni preciznih financijskih izracuna. Tko bi ozbiljan planirao potrošiti 800 milijuna kuna bez prethodnih elaborata o pogodnosti lokacije, prometnoj povezanosti, zdravstvenim potrebama i izvedivosti projekta, upitali su se te dodali da nije planirana niti oprema nove bolnice.

Primjedbu su dali i za nacin pronalaženja sredstava zajednickim nastupom Vlade i Županije prema strukturnim fondovima EU-a buduci da ce 2014. biti donesen novi financijski okvir europskog proracuna. Zbog toga nije moguce znati hoce li pogodnih strukturnih fondova EU-a uopce biti, kao ni visinu sredstava kojima ce raspolagati.

- Nitko nije rekao gradanima da se bolnice planiraju s omjerom 50 posto za troškove izgradnje i isto toliko za troškove opremanja, dok cemo mi u Istri cijeli kompleks opremiti s 25 posto! Uza svu silnu novu tehnologiju koja je obecana, za osposobljavanje i edukaciju kadrova te novo zapošljavanje i usavršavanje nije predvidena niti jedna lipa. Na koncu, naziv projekta, ne slucajno, pogrešan je s obzirom na to da se ne radi o novoj bolnici, nego o dogradnji starih objekata u Zagrebackoj ulici, napomenuli su Ferencic i Rupnik.

Dosadašnja iskustva pokazuju da planovi vrijede samo dok vladajuce ne zahvati poslijeizborni val amnezije, dok hitne odluke idu k ostvarenju puževim korakom, kao što je moguce vidjeti na primjeru žurnog uredenja jedinice za hitni prijem.

- Gradani Istre trebaju zdravlje sada, a ne obecanja za sutra. Možda bi potpisnicima ugovora trebalo savjetovati da prethodno raspišu natjecaj za medunarodni kredit za gradnju željeznickog tunela kroz Ucku. Tako ce ga narednih desetljeca gradani Istre moci intenzivno koristiti u potrazi za zdravljem, zakljucili su predstavnici organizacije. (I. N. TURKOVIC)


Podijeli: Facebook Twiter