Predin i Dedići priredili večer punu nježnosti


Nakon dva sata intimnog i bogatog glazbenog putovanja kroz skladbe koje desetljećima nadahnjuju brojne generacije na području bivše zemlje, publika je sinoć u kaštelu Grimani u Svetvinčentu dugim pljeskom ispratila u nas omiljenog slovenskog kantautora Zorana Predina i vrsnog pijanista Matiju Dedića, a posebno živuću kantautorsku, pjesničku i skladateljsku legendu Arsena Dedića.

Kao specijalni gost, jedinstvenog šarma i duhovitosti, unatoč otežanoj pokretljivosti, s nekoliko je skladbi iz svog ogromnog opusa ("Ono sve što znaš o meni", "Otkako te ne volim", "Tamo da putujem", "Čekaj me"), ali i čitanjem svoje poezije ("Kantautori odlaze ranije") bitno oplemenio jučerašnji koncert. Posebno je nadahnuto Arsen u finišu sam odsvirao i otpjevao svoju pjesmu "Bit ćeš uvijek moja".

Repertoarna okosnica koncerta bio je zajednički album Zorana Predina i Matije Dedića "Tragovi u sjeti", objavljen koncem 2011., na kojem su obradili skladbe koje u originalu izvode Bijelo dugme, Zdravko Čolić, Đorđe Balašević, Arsen Dedić, Parni valjak, Oliver Dragojević, Arsen Dedić, Josipa Lisac i druga poznata pjevačka imena s područja bivše države.

Od uvodne "Još jedan prođe dan" preko pjesama "Te noći kad umrem", "Magla", "Ti si mi u krvi", "Moj galebe", "Priča o Vasi Ladačkom", "A sad adio", nizale su se skladbe koje su ostavile traga ne samo u vremenu, već i u sjećanjima mnogih generacija. Krug su u bisu zatvorili izvedbom Arsenove pjesme "Tvoje nježne godine", otpjevavši je zajedno s autorom. Zanimljivo je da je zajednički projekt Matije Dedića i Zorana Predina na neki pozitivan metafizički način nastavak Predinove odlične suradnje s Arsenom Dedićem, s kojim je 1989. godine snimio kultnu ploču "Svjedoci priče".

Koncert je uspio zahvaljujući i virtuoznom muziciranju Matije Dedića, a nije nebitno i da je organizator osigurao gotovo optimalno ozvučenje. Uz minimalistički, ali krajnje inventivan i sugestivan Matijin klavirski aranžman, posebno je dobro zvučala pjesma "Naj ti poljub nariše ustnice", kultna Predinova skladba iz doba Lačnog Franza.

Vrlo emotivan trenutak koncerta bio je Zoranova dirljiva izvedba njegove pjesme "Vilenjak", koju je napisao svom pokojnom ocu, a koju je sinoć posvetio svom velikom, također pokojnom prijatelju Darku Glavanu (..."I znaj, da će mi uvijek biti žao, da je majka moje boli to što ti nikad nisam znao glasno priznat da te volim..."). (Z. ANGELESKI, snimio D. ŠTIFANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter