(Pred)božićni ugođaj kod obitelji Vareško iz Valture

Američko-božićni ugođaj; tu je i plavi sob
Američko-božićni ugođaj; tu je i plavi sob

Neki se ljudi toliko raduju predstojećem blagdanskom ozračju da za njih uživanje u neizostavnim svjetlećim i drugim dekoracijama koje prate obilježavanje Božića i Nove godine počinje već pred blagdan svetog Nikole, a završava nakon Sveta Tri kralja. Takav čaroban i topao ugođaj širi se oko kuće supružnika Vareško u Valturi već 15 godina, i to svaki put s još ponekim ukrasom više.

- Meni se to jako sviđa, baš me ispunjava i oraspoloži kada navečer upalimo sve lampice na kući i u dvorištu, a sviđa se i ljudima, jer ih čujemo kako dođu autima ili na motorima do dvorišta da vide kako je to lijepo. Mnogi roditelji dovedu djecu da vide i vesele se svjetlima, ali nikad ne ukrašavam kuću zbog drugih, nego zbog sebe, za svoj gušt, rekla nam je Marija Vareško.

Sve ukrase kupila je ona, a postavlja ih njezin suprug Ante po njenim uputama. Dok nas je vodio kroz dvorište pokazujući nam gdje se sve nalaze šareni svjetleći lanci, između kojih se ističe veliki plavi sob, potiho nam je govorio gdje još ima mjesta za postavljanje svjetlećih ukrasa, a koja njegovoj supruzi trenutačno nisu zapela za oko.

Svečana atmosfera osjeća se i u njihovom obiteljskom domu, čiji dnevni boravak već krase figurice anđela, Djeda Božićnjaka i prigodni svijećnjaci, a blagovaonica kao da jedva čeka da u njoj bude poslužen fini božićni ručak. Za razliku od većine drugih domaćinstava, supružnici Vareško svoj su veliki okićeni bor stavili na terasu, dok se u samoj kući nalaze dva malena stolna bora.

Usprkos tom blještavilu, kažu nam da nemaju ništa veće račune za struju, jer svjetla pale samo navečer, kad je jeftinije, a ujedno svi novi ukrasi imaju LED lampice, koje ne troše puno.

A do kada će ovi veseli Valturci nastaviti ukrašavati svoju kuću u američko-božićnom stilu?

- Eh, Marija će uvijek moći naređivati, ali pitanje je do kada ću se ja moći penjati da postavim sve to na kuću, poručio nam je u šali Ante. (piše i snimila P. SOFTIĆ-MEHMEDOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter