Predavanjem o virusima počeo 11. festival znanosti

Antonio Šiber drži predavanje o virusima (M. ANGELINI)
Antonio Šiber drži predavanje o virusima (M. ANGELINI)

Predavanjem profesora Antonija Šibera sa zagrebačkog Instituta za fiziku o virusima ili kako ih je on nazvao "stvorenjima niotkuda", započeo je danas u Puli 11. festival znanosti koji se od 22. do 27. travnja održava u deset hrvatskih gradova.

Na festivalu koji se ove godine održava pod sloganom "Budućnost" očekuje se više od 900 sudionika na oko 550 događanja na više od sto lokacija. U Puli će se, kako je kazao Antun Pletikos, predsjednik organizacijskog odbora istarskog dijela festivala, na 18 lokacija održati ukupno 34 događaja (predavanja, prezentacije, izložbe…) s više od 70 sudionika, među kojima je istaknuo Sveučilišnu knjižnicu, pulsku Politehniku, Arheološki muzej Istre, Astronomsko društvo Pula, Zajednicu tehničke kulture te brojne srednje i osnovne škole i vrtiće.

Kako je kazala Patricija Smoljan, nadležna županijska pročelnica, Festival znanosti u Puli se održava drugi put, s intencijom da postane tradicionalan jer, kako je rekla, na odličan način u ljubavi prema znanosti spaja cijelu vertikalu odgojno-obrazovnog sustava, od vrtića do sveučilišta.

U zanimljivom predavanju profesor Šiber govorio je o načinima na koje virusi povezuju sav živi svijet na planetu i što se u budućnosti s njima može dogoditi. Tako je predavanje započeo slikom uginulih vrana 1990. godine u New Yorku za koje se ispostavilo da su uginule od upale mozga, a kada su se isti simptomi počeli događati i kod ljudi, utvrđeno je da je uzročnik bolesti virus zapadnog Nila kojemu je vektor (prijenosnik zaraze) bio komarac, i to azijski tigar.

- Virusi na vrlo nezgodan način povezuju sav živi svijet i zahvaljujući promjenama klime ovakvi će se slučajevi, nažalost, sve češće događati i kod nas, kazao je profesor te dodao da su već lani prvi slučajevi ove bolesti zabilježeni i u Hrvatskoj.

Govoreći o tome da je život univerzalan i zato je sve živo podložno istim bolestima naveo je da nam upravo stoga ne smije biti svejedno što se događa s drugim živim bićima, ma gdje se to događalo.

Kazao je da je virus "iznimno mali komadić smrtonosne informacije" i dodao da su oni tijekom godina evolucijski mijenjali čovjeka te se spekulira da su neke bolesti upravo posljedica evolucijskih intervencija virusa na našem genomu.

Rekao je da su virusi opasni upravo stoga što mogu mutirati te je naveo primjer španjolske gripe koja je 1918. pobila između 50 i sto milijuna ljudi, odnosno od tri do šest posto svjetske populacije. Za nju se spekulira da je s ptica prešla na ljude upravo kao što se to događa danas kod primjerice ptičje ili svinjske gripe.

Pričajući o mračnoj budućnosti dotaknuo se i virusa kao biološkog oružja te mogućnosti da se stvore sintetski virusi te oni mutiraju na "loš način" i doista postanu neuništivi.

Organizator pulskog dijela festivala je, kao i lani, Zajednica tehničke kulture, a podršku su dali i Grad i Istarska županija, uz sponzorstvo pulske Turističke zajednice.

Sutra je, osim brojnih izložbi u vrtićima i školama, na programu u Zajednici tehničke kulture (Uspon Franje Glavinića 1) prezentacija "S.E.E.R. grada Graza" u 11 sati te predavanje Lare Orlić o hramovima južne Indije koje počinje u podne.

U 17 sati na Politehničkom studiju će se održati prezentacija "Tehnološki dosezi u spajanju materijala". Program festivala dostupan je na web-stranici festivalznanosti.hr. (B. PETROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter