Predavanjem o vinu obilježen Dan europske suradnje

Visintin je održao predavanje o vinima kroz povijest Istre (V. HABEREITER)
Visintin je održao predavanje o vinima kroz povijest Istre (V. HABEREITER)

Povijest vina i vinarstva u Istri bila je tema predavanja koje je u petak navečer u vinskom podrumu Istarske sabornice održao povjesničar Denis Visintin i kojim se Poreč priključio obilježavanju Dana europske suradnje.

Manifestacija se održava na europskoj, prekograničnoj i lokalnoj razini, a središnja prezentacija svih programa prekogranične suradnje održana je istog dana u Mariboru, budući da je slovensko Ministarstvo za gospodarski razvoj i tehnologiju upravljačko tijelo u tri programa prekogranične suradnje.

Jedan od njih je operativni programa IPA Slovenija - Hrvatska 2007.-2013. kojim se sufinancira projekt Revitas, za obnovu baštine i revitalizaciju unutrašnjosti Istre i iz kojega je dobiven jedan dio sredstava obnovu vinskog podruma Istarske sabornice.

Stoga je ova moderna, na proljeće obnovljena vinoteka, iznimno zanimljiv dio porečke baštine, bilo pravo mjesto za porečko obilježavanje ovoga Dana, otvorenog za sve građane. Okupljene je pozdravio i s detaljima obnove podruma upoznao Ugo Musizza, zadužen za info centar Revitasa u Poreču, te podsjetio kako je ova zgrada izvorno bila sjedište gotičke franjevačke crkve, obnovljena je u 17. stoljeću, te bila u vlasništvu plemićke obitelji Polesini i postala sjedištem Istarskog pokrajinskog sabora.

Iz Visintinova predavanja koje je uslijedilo, okupljeni su doznali više o vinarstvu i vinogradarstvu od antike do 17. stoljeća, inicijativama Istarskog pokrajinskog sabora za modernizaciju proizvodnje, bolestima koje desetkovale vinograde, sve do kraja 19. stoljeća kada su istarski vinari počeli posjećivati međunarodne izložbe i dobivati nagrade. Tako jedan podatak govori da su na izložbi vina 1876. godine u Mariboru od dvadeset i jednog istarskog vina tri bila nagrađena, teran-refošk iz Višnjana, Ermitaž markiza Polesinija iz Červara, te vodnjanski muškat Marcella Vidallija. Iscrpno predavanje zaključeno je uz mižol vina Anđela Brčića iz porečke Nove Vasi. (V. HABEREITER)


Podijeli: Facebook Twiter