Predavanje Tamare Jurkić Sviben u Izraelu

Tamara Jurkić Sviben (V. B.)
Tamara Jurkić Sviben (V. B.)

Pijanistica i znanstvena novakinja Učiteljskog fakulteta u Zagrebu Puljanka Tamara Jurkić Sviben, koja se već niz godina bavi proučavanjem glazbenika židovskoga podrijetla na teritoriju sjeverne Hrvatske, boravila je od 22. do 28. lipnja u Izraelu, gdje je pohađala radionicu "The Holocaust in Yugoslavia: History, Memory and Culture a Reappraisal".

Svrha boravka je bila pozivno predavanje na temu "Jewish Musicians and Cantors from the Territory of Former Yugoslavia: From the Interwar Period to Camp Orchestras in Jasenovac and Kraljevica".

Radionici su prisustvovala 23 znanstvenika iz SAD-a, Velike Britanije, Švedske, Italije, Austrije, Slovenije, Srbije, Hrvatske i Makedonije. Pored predavanja, pijanistica Jurkić Sviben predstavila je tiskano izdanje sinagogalnih napjeva natkantora Bernarda Grünera u izdanju Muzičko-informativnog centra Koncertne direkcije Zagreb i Udruge za proučavanje i promicanje kulturne baštine "Tamar" te nosač zvuka "Začarani klavir" u izdanju Croatia Recordsa. Predavanje i predstavljanje notnog i zvučnog izdanja s djelima hrvatskih glazbenika židovskoga podrijetla privuklo je veliku pažnju muzikologa iz Yad Vashema, kao i povjesničara, profesora književnosti i povjesničara umjetnosti koji su prisustvovali workshopu.

- Djelatnici muzeja Yad Vashem bili su osobito iznenađeni dosad nepoznatim podacima o muziciranju u logorima na teritoriju Hrvatske te postojanjem djela židovskih glazbenika s područja bivše Jugoslavije o kojima do sada nisu imali saznanja, kazala je Jurkić Sviben. (V. BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter