Predavanje o šišmišima u OŠ Fažana

Djecu su zainteresirale kućice za ptice i skloništa za šišmiše (P. LUKEŽ)
Djecu su zainteresirale kućice za ptice i skloništa za šišmiše (P. LUKEŽ)

Šišmiš tijekom noći može pojesti 600 do tisuću komaraca, a u Motovunskoj šumi tijekom jedne sezone šišmiši pojedu čak 500 kilograma kukaca, neki su od zanimljivih podataka koje je na predavanju u Osnovnoj školi Fažana iznio Slavko Brana, diplomirani inženjer šumarstva iz županijske Javne ustanove Natura Histrica.

Predavanje, kojem su prisustvovali djelatnici i učenici OŠ Fažana te predškolci iz fažanskog dječjeg vrtića Sunce sa svojim odgajateljicama, označilo je početak realizacije projekta koji na području općine Fažana povodom Dana planeta Zemlje 22. travnja suorganiziraju dječji vrtići Sunce i More iz Valbandona, OŠ Fažana, Zajednica tehničke kulture Pula i Turistička zajednica Fažane.

Za razliku od ptica koje nesu jaja, šišmiši su sisavci koji rađaju žive mlade, jedini su sisavci koji lete i građom su vrlo slični ljudima, a krila su dobili evolucijskom prilagodbom, ispričao je Brana okupljenim predškolcima i učenicima koji su sa zanimanjem pratili njegovo izlaganje.

Šišmiši lete brzinom do 75 kilometara na sat, a kod migracije prelete i 1.500 kilometara, ne piju krv i ne zapliću se u kosu. Budući da jedu kukce, šišmiši su vrlo korisni za očuvanje prirodne ravnoteže, rekao je Brana, koji je djeci pokazao i kako trebaju izgledati kućice za ptice i skloništa za šišmiše, koje će oni potom sami izrađivati.

Glavni tajnik Zajednice tehničke kulture Anton Pletikos, voditeljica Centra za tehničke aktivnosti Veruda Jasna Verk, voditelj radionice maketarstva Luciano Šuran i profesor tehničke kulture OŠ Fažana Ilija Babić dogovorili su početak izrade desetak kućica za ptice i skloništa za šišmiše koja će se za Dan planeta Zemlje postaviti u Valbandonu. Od početka ove godine djeca skupine Leptirići iz vrtića Sunce rade na projektu o pticama, dok djeca iz vrtića More rade na projektu o šišmišima.

Fažanski TZ će pak na zelenoj površini uz cestu prema odmaralištu MUP-a postaviti dvije autorske klupe izrađene od crnike i edukativno-informativnu ploču o ekosustavu. Crniku je donirao Nacionalni park Brijuni, a autor klupa je Saša Matjašič. Na Dan planeta Zemlje finale projekta bit će prezentirano u Valbandonu.

Projekt povodom Dana planeta Zemlje samo je jedan dio zajedničkih ovogodišnjih programa fažanskog TZ-a škole i vrtića, navela je Peroković. Nastavlja se i niz drugih projekata koji su već tradicija, a odnose prvenstveno na Malu ribarsku akademiju sardela, Fažanski tanac, Noć šišmiša i druge manifestacije. (P. LUKEŽ)

CIJELI TEKST U TISKANOM IZDANJU OD ČETVRTKA.


Podijeli: Facebook Twiter