Predavanje o pravima osoba s intelektualnim teškoćama

Predavanje o pravima osoba s intelektualnim teškoćama u rovinjskom MMC-u (N. ORLOVIĆ RADIĆ)
Predavanje o pravima osoba s intelektualnim teškoćama u rovinjskom MMC-u (N. ORLOVIĆ RADIĆ)

Udruga za pomoć osobama s mentalnom retardacijom Istarske županije u suradnji sa Zakladom za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva je u rovinjskom Multimedijalnom centru organizirala predavanja o pravima i položaju osoba s intelektualnim teškoćama u Hrvatskoj. Teme predavanja bile su samozastupanje osoba s intelektualnim poteškoćama i izrada lako razumljivih materijala.

O samozastupanju osoba s intelektualnim poteškoćama govorila je predsjednica Udruge za samozastupanje Senada Halilčević, započevši kako su od konca 2012. godine osobe lišene poslovne sposobnosti po prvi puta dobile pravo glasa u Hrvatskoj.

- Udruga za samozastupanje, osnovana je prije deset godina, 2003. godine s ciljem da imamo jednaka prava kao i svi ostali građani. Naime, sama riječ samozastupanje znači pravo govora u svoje ime jer, pokazala je uobičajena i usvojena praksa, u naše ime uvijek je govorio netko drugi - roditelji, rodbina, stručnjaci iz raznih domena.

Vrlo konkretno, roditelji odlučuju o tome u koju ćemo školu ići, a da li se to nama sviđa ili ne, manje je važno. Na taj se način osobama s intelektualnim poteškoćama oduzima i poslovna sposobnost, pa o ostalim životnim situacijama ili, kako sam već spomenula o školovanju, odlučuje skrbnik.

Upravo, naša se Udruga bori da svi imamo jednaka prava i da idemo u redovite škole. OK., Slažem se da nama treba pomoć i podrška zajednice, ali to ne umanjuje naše pravo da budemo dio obrazovnog sustava, zajednice i društva, rekla je predsjednica Udruge, Senada Halilčević, podastrijevši i podatke što su u deset godina postojanja učinili.

- Tri puta tjedno sastajemo se i razgovaramo s našim članovima o različitim temama koje se tiču osoba s intelektualnim poteškoćama. Istovremeno, pišemo brošure kako bi se naši članovi, ali i šira zajednica upoznala s našim pravima, a pokrenuli smo i časopis "Glas samozastupanja" koji se tiska četiri puta godišnje.

Od četiri grupe koje smo imali u samom startu, danas imamo čak trinaest grupa za samozastupanje po čitavoj Hrvatskoj, od Dalmacije do Rovinja. Naša Udruga član je i međunarodne organizacije "Inclusion Europe" i European Coalition for Community Living (ECCL)), koje se bore za prava osoba s intelektualnim poteškoćama.

Također, aktivni smo i članovi Europske platforme samozastupnika, koja je dio organizacije Inclusion Europe, a okuplja europske organizacije samozastupnika, čija sam predsjednica posljednjih godinu dana. Također, 2009. godine imala sam prigodu u ime svih osoba s intelektualnim poteškoćama govoriti pred Ujedinjenim narodima, rekla je Halilčević.

O samom značenju pojma samozastupanja govorio je direktor Udruge Damjan Janjušević, kazavši pritom da riječ, sama po sebi, nikome nije sporna. Međutim, teorija je jedno, a praksa drugo. Podsjetio je tako, da su se kroz povijest određene grupe ljudi, različitih po ovome ili onome od drugih, morale boriti za svoja prava.

- Mnogi su prava ostvarili, a neki, tu spadaju i osobe s intelektualnim poteškoćama, svoja prava i danas polako "osvajaju". Bolje reći, naša se prava usvajaju s odmakom odnosno zakašnjenjem, rekao je Janjušević, dajući i kratak povijesni pregled ideje i nastanka udruga o samoodređenju i samozastupanju. 

Podsjetio je i na krovnu  Udrugu "People First", koja je startala od rečenice, bolje reći negodovanja jedne osobe koja je rekla kako je "umorna od toga da ih se naziva retardiranima" te poručila "mi smo prije svega ljudi". Danas pokret "People First" ima preko 800 grupa, s preko 17 tisuća članova u 43 zemlje svijeta.

Govoreći o situaciji u našoj zemlji, rekao je kako je puno toga napravljeno ali kako i danas postoje neki (pa i visoko obrazovane osobe) koji se pitaju kakva je to Udruga mentalaca? Naime, jedan vid otpora prema ovoj populaciji, još uvijek je prisutan, zaključio je Damjan Janjušević, dodavši kako je i zbog toga, ali činjenice da u Hrvatskoj danas živi 17 tisuća osoba lišenih poslovne sposobnosti kao i šest tisuća smještenih u institucijama, razlog njihovog boljeg i sveobuhvatnijeg angažmana.

Drugi dio predavanja bio je posvećen izradi lako razumljivih materijala, o čemu je govorila Ivana Bašić, asistentica u Udruzi za samozastupanje, a predstavljen je i projekt pod nazivom "Ostvarivanje prava glasa za osobe s intelektualnim teškoćama", kojeg provodi Udruga GONG i Udruga za samozastupanje.

Samo za članove Udruge za pomoć osoba s mentalnom retardacijom Istarske županije organizirana je i radionica koja je na jednostavan i razumljiv način samozastupnicima približila pojmove prava glasa, izbora, izbornog procesa, referenduma, političke kampanje, aktivnog građanina te ih upoznala s temeljnim tijelima vlasti.

Valja istaknuti i da usprkos malom broju zainteresiranih slušatelja u MMC-u, Udruga za pomoć osobama s mentalnom retardacijom Istarske županije već treću godinu sa svojim Klubom Rovinj sudjeluje u projektu "Širenje samozastupanja u Hrvatskoj" te od ove godine i s klubom Pula.

Također, voditeljica Kluba Rovinj, Tamara Teković, sudjelovala je na edukaciji u sklopu projekta "Pathwas II". Nakon Rovinja, predavanja o pravima osoba s intelektualnim poteškoćama održat će se danas, s početkom u 10 sati u prostoru Dnevnog boravka CGU Rojc u Puli. (N. ORLOVIĆ RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter